Главна / Вести / Косово и Метохија / Др Столић: У српским срединама на центрлном делу Косова и Метохије нема нових случајева оболелих од коронавируса

Др Столић: У српским срединама на центрлном делу Косова и Метохије нема нових случајева оболелих од коронавируса

У српским срединама на центрлном делу Косова и Метохије нема нових случајева оболелих од коронавируса, ситуација је стабилна и под контролом, а сви сумњиви случајеви се одмах третирају у смислу самоизолације или смештања у изолационе јединице КБЦ Приштина- Грачаница, каже инфектолог др Бобан Столић.

Гостујући у јутарњем програму РТВ Грачаница, инфектолог у КБЦ Грачаница др Бобан Столић, рекао је да је тренутна ситуација на простору централног Космета у српским срединама стабилна, када се тиче нових регистрованих пацијената са вирусом Ковид19, али апелује на све оне који су у самоизолацији или имају неке симптоме који могу указивати на присуство вируса, да се придржавају савета и упутстава лекара.

“Сви они који имају сумњу или било какве симптоме, у смислу кашља, болова у грлу или температуре, могу да позову на наш број телефона 038- 81/300. Дежурни тим лекара, након разговора процењује ситуацију и у даљем поступку даје савете о самоизолацији или шаље медицинску екипу на терен, која у зависности од тежине симптома даље одлучује да ли се тај пацијент смешта на изоловано одељење инфектологије у Лапљем Селу”, каже Столић.

Др Бобан Столић, такође напомиње да  и сви остали пацијенти са другим тегобама, уколико имају потребе за лекарком интервенцијом, не долазе директно у болнице и здравствене установе, већ да најпре треба да позову на бројеве телефона и чују се са својим лекаром.

“Сви пацијенти третирају се на исти начин и пролазе процедуру прегледа код инфектолога, а онда у зависности од врсте тегоба упућују се код лекара специјалисте”, каже др Столић, који апелује на становништво да се придржава препорука и савета лекара и да без преке потребе не излази и угрожава себе и друге.

Столић истиче да смо сада у јеку епидемије и да морамо бити одговорни.

“Ово тренутно стање не треба да нас опусти и да заборавимо мере опреза. морамо бити свесни да у ситуација у Северној Митровици може да се пренесе врло брзо и овде, уколико наставимо да се крећемо, и путујемо из места у место”, каже др Столић и напомиње да се овај вирус врло брзо проширио из Кине у Европу.

Према проценама инфектолога др Бобана Столића, наредне недеље су критичне, а очекивања су да епидемија буде присутна  до почетка јуна месеца, када би, како је казао, требало да дође до смиривања вируса.

 

Check Also

Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

Борићемо се чврсти и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, …