Главна / Вести / Косово и Метохија / Стевић: Kорисницима народне кухиње у Прековцу и социјало угорженима, подељене основне животне намирнице

Стевић: Kорисницима народне кухиње у Прековцу и социјало угорженима, подељене основне животне намирнице

Након увођења ванредног стања због епидемије вируса корона, народна кухиња у Прековцу свакодневно припрема оброке за своје кориснике, а обезбедила је одређену количину брашна и других животних намирница како за своје кориснике тако и за друге социјално угрожене породице у косовском поморављу. Једнократна помоћ из кухињског  магацина обезбеђена је и за Србе у Метохији, истакла је за РТВ Грачаница председница организације “Мајка девет Југовића” Светлана Стевић.

„Нашим корисницима, поред оброка и хлеба који редовно добијају, подељене су основне намирнице јер не знамо каква ће ситуација бити сутра можда дође до потпуног затварања народне кухиње, искрено се надам да до тога неће доћи, али ми смо наше кориснике обезбедили и за тај случај“, казала је Стевић и додала да су корисници народне кухиње и Албанци, који су, такође обезбеђени неопходним потребштинама за јело, као и ромска популација у том крају.

Стевић је напоменула да је највећа потражња за брашном.

„На жалост, наша кухиња у Беркову је затворена већ три недеље јер је тамо карантин, али ми пратимо ситуацију и ко год дође да потражи брашно и остале животне намирнице ми смо ту и на располагању смо им“, рекла је она.

Током јучерашњег дана када је наша екипа обишла народну кухињу у Прековцу, паковани су пакети помоћи за град Призрен и околна села.

„Спаковали смо око 70 пакета са основним животним намирницама и средствима за хигијену за Србе у том делу, мало их је тамо али ми ћемо се потрудити да им доставимо оно што им је неопходно у овом тренутку“, истакла је Стевић.

Поред хуманитарних пакета за најугроженије народна кухиња без прекида редовно припрема храну за своје кориснике, којима у условима ограниченог кретања један топли оброк дневно, сада још више значи.

Захваљујући донаторима и хуманим људима, као и разумевању и посредовању надлежних институција Републике Србије једина народна кухиња на Косову и Метохији за сада је релативно добро снабдевена. Помоћ која је увек добродошла у доба короне, стигла је и од здравствених установа уз препоруку о строгим санитарним мерама и контролисаној дезинфекцији, кухиња је обезбеђена свим потребним заштитним средствима.

Check Also

Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

Борићемо се чврсти и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, …