Главна / Вести / Србија / Александар Вучић: Очекујемо повећање броја заражених, строжије мере забране кретања

Александар Вучић: Очекујемо повећање броја заражених, строжије мере забране кретања

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије после састанка Владе са два кризна штаба да у наредним данима очекује повећање броја оболелих од вируса Ковид 19. Увођење полицијског часа од суботе у 13 сати до понедељка у пет ујутро, као и забрана окупљања више од две особе.

Трећа мера није рестриктивна, односно омогућено је власницима да прошетају кућне љубимце од 23 сата до један иза поноћи.

Вучић је, на конференцији за штампу, истакао да су викенди увек правили највеће проблеме, због чега је донета мера полицијског часа између 13.00 у суботи до 05.00 сати ујутру у понедељак.

Указао је да се оставља довољно времена грађанима да купе све што им треба за викенд, а онда да седе у кућама.

То једини, како је додао, неће да важи за пензионере, који ће И даље имати могућност да недељом од 4 до 7 ујутро обављају куповину.

“То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе“, поручио је Вучић додајући да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи, а мале су им шансе када дођу до респиратора.

Он је нагласио да ће се део мера пооштрити, као ова, а део олакшати, јер држава сматра да је добар посао урађен, али да смо још далеко од успеха.

Кључна мера, како је објаснио је, да већ од вечерас, пошто ће влада донети ту одлуку И објавити у Службеном гласнику, да не може више од двоје људи да се окупи на једном месту.

Трећа мера је, како је подвукао, олакшавајућа, али важи тек од суботе вече.

Власници кућних љубимаца моћиће од 23 до 01 часова у распону од 200 метара од свог места становања да их прошетају.

“То је у то доба јер желимо да их дестимулишмео да се окупљају. Разумемо потребе и кућних љубимаца И оних који воде о њима рачуна, али желимо И да избегнемо ширење заразе”, подвукао је Вучић.

Између 24.000 и 32.000 заражених ушло у земљу

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је, на основу тестова, утврђено да је у земљу, када је из иностранства ушао велики број наших грађана, ушло између 24. 000 и 32. 000 заражених.

“Урадили смо тестове на 1.000 људи И у просеку је било између седам и осам одсто инфицираних”, објаснио је он.

Казао је да је наша земља била близу катастрофе и да је у неким градовима тешко заустављено ширење вируса.

Навео је да је само доласком једне особе из Милана у Кикинди било пет смртних случаја, у Цхуприији, Ваљеву исто толико, а у Нишу четири.

“Нису ти људи криви. Догодило се тако да у тим рејонима Европе И света буде тежа ситзација И да се све ово догоди », казао је он.

Помоћ Русије стиже сутра,Макрон поручује:Помоћи ћемо Србији

Помоћ Руске Федерације у виду опреме, осам лекара и другог особља стићи ће сутра у 11 сати у Србију, најавио је председник Александар Вучић и пренео да у 48 сати очекује одговор Француске, чији председник Емануел Макрон му је рекао да Србија може да рачуна на помоћ његове земље.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је после подне разговарао са Путном и да ће сутра први Иљушин са опремом, респираторима, медикаментима и другим средствима, као и са осам лекара и другим особљем, људима који дезинфикују објекте, стићи сутра у Београд.

“То је, чини ми се, исти пакет који је био и за Италију и то од нас захтева пуну захвалност Русији, јер показује колико брину о Србији кад ни њима није лако”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је имао одличан разговор и са француским председником Емануелом Макроном, који је, каже, искрени пријатељ Србије, а који ће, на Вучићеву моблу, затражити од једне фармацеутске компаније да доставе 50 килограма сировине, како би се у Србији, у Галеници, правио хлорокин.

“У наредних 48 сати он ће одговорити, уверен је да ће на сваки начин помоћи Србији”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да му је Макрон рекао – “Александре, имате подршку Француске и тако кажите народу Србије. И ти лично и твоја земља и помагаћемо не само ваш европски пут него и у овој кризи”,

Извор: ТВ Мост

Check Also

ГО СНС Шабац: Кандидат странке за градоначелника Шапца биће др Александар Пајић

Градски одбор Српске напредне странке Шабац саопштава да ће на предстојећим изборима кандидат странке за …