Главна / Друштво / Кризни штаб: Косовска Митровица и Звечан у карантину

Кризни штаб: Косовска Митровица и Звечан у карантину

Кризни штабови Косовске Митровице и Звечана донели су одлуку да ове две општине због новог броја оболелих од Ковид-19 буду од 18 часова у карантину до даљњег. Ову меру саопштио је градоначелник Северне Митровице Горан Ракић.

“На основу предлога епидемиолога надлежних здравствених институција, Института за јавно здравље и Министарства здравља, а због појаве нових случајева инфицираних коронавирусом у општини Северна Митровица и општини Звечан, а све у циљу заштите наших грађана, имајући у виду специфичан положај наших општина, дужни смо да Звечан и Северну Митровицу прогласимо територијом која је под карантином”, саопштио је Ракић.

“Ова одлука значи да ниједан грађанин не може да напусти или да уђе на ово подручје осим у случају медицинске потребе, производње, продаје и снабдевања најосновнијим животним намирницама, што су прехрамбени производи, лекови и слично. Изузетак су и вршење услуга и активности које су увези са управљањем пандемијом коронавируса”, додао је Ракић.

Слободно кретање омогућено је руководству и основном административном особљу из сектора као што су здравство, безбедност и администрација општине као и Кризном штабу са потребним службама.

“Слободно кретање омогућено је и за економске оператере у сврху осигурања ланца снабдевања основним средствима грађана и институција”, истиче Ракић.

Он је позвао грађане на поштовање прописаних мера, да размишљају једни о другима како би ову ситуацију превазишли са што мање последица.

“Упркос тешкоћама и изазовима која ова ситуација може изазвати, морамо показати одговорност и разумевање ситуације у којој се налазимо, јер је то у циљу заштите наших грађана и заштите јавног здравља које је сада у опасности”, рекао је он.

Ракић је подсетио да су забрањени скупови у свим срединама, приватним и јавним као и у отвореним и затвореним, осим када је то неопходно за обављање стручних задатака за превенцију и сузбијање пандемије коронавируса, где је допуштена социјална дистанца од 2 метра.

У случају сахране, погребу могу присуствовати само чланови блиске породице покојника и особља које обавља сахрану, рекао је Ракић.

“Када излазите у куповину, позивамо вас да у групи не буде више од две особе и да сваки пут држите дистанцу социјалне удаљености од 2 метра. Верујемо и надамо се да ћемо одговорним понашањем успети да заштитмо здравље наших грађана, а пре свега њихове животе, али ћемо, ако буде било потребно, предузети друге мере у складу са ситуацијом и стањем на терену”, нагласио је Ракић.

Особе за које се потврди да су позитивне на коронавирус, биће смештене у привремене смештаје, а то је Студенстки центар у нашем граду, где ће, како каже Ракић, бити под сталним и стручним надзором. Наравно, додао је он, за специфичне случајеве ће се предузимати додатне мере.

Кретање између самих општина које су у карантину је дозвољено.

Извор: Радио Косовска Митровица, ТВ Мост

Check Also

Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

Борићемо се чврсти и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, …