Главна / Вести / Косово и Метохија / Марко Ђурић: Курти није укинуо таксе, само их је суспендовао

Марко Ђурић: Курти није укинуо таксе, само их је суспендовао

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да Аљбин Курти није укинуо таксе на робу већ их привремено, орочено, условно суспендовао и истовремено наметнуо механизам који блокира проток роба, људи и капитала.

“То свакако није укидање тарифа”, рекао је Ђурић одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Истакао је да се став Србије није променио и додао да Приштина треба да укине безусловно, једнострано наметнуте антицивилизацијске таксе.

“Оно што се десило није укидање такси већ само привремена, условна, орочена суспензија и онда Приштина замишља да би са Београдом могла да разговара са пиштољем на слепочници тако што би она процењивала да ли Београд преговара на начин који се њима допада, па ако им се не допада како ми преговарамо онда ће да врате таксе. Да ли можете да замислите да се преговори воде озбиљно на тај начин?”, упитао је Ђурић.

Како је рекао, та суспензија уствари није никаква суспензија јер су, додао је, истовремено увели нетарифне баријере којима су такође спречили нормалну циркулацију робе.

Конкретан пример за то је, каже, примена ветеринарских и фитосанитарних сертификата.

“Уместо сертификата који су статусно неутрални и договорени у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ Приштина инсистира од трговаца, а и од државних органа Србије да издају међународне сертификате иако је то директно кршење споразума постигнутих под окриљем ЕУ”, додао је Ђурић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Тужна слика гробаља на централном Космету

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини, за летње задушнице мало је …