Главна / Вести / Косово и Метохија / Денио: Избори важни ради заштите интереса Срба на Косову

Денио: Избори важни ради заштите интереса Срба на Косову

denioАмбасадор Француске у Београду Франсоа Гзавије Денио указао је данас на значај изласка на локалне изборе на Косову, посебно за тамошње Србе, како би искористили могућност да се чује њихов глас и заштитили сопствене интересе.
“Из свег срца желим да грађани, а посебно Срби који живе на Косову, искористе у потпуности могућност да се чује њихов глас и заштите своје интересе како би себи обезбедили најбољу могућу будућност”, рекао је Денио Тањугу на маргинама 13. Српског економског самита.

Изборе на Косову, према његовим речима, не треба посматрати само као важан корак ка ЕУ, већ као оно што јесу – локалне изборе који служе грађанима да изаберу представнике који ће бранити њихове локалне интересе.

Говорећи о извештају Европске комисије о напретку Србије, француски амбасадор је изразио уверење да ће тај извештај, као и увек, бити објективан преглед ситуације. Мада ће извештај бити објављен тек сутра, Денио је уверен да ће у прегледу бити наведено “да је остварен веома конкретан напредак по питању Косова, да има обећавајућих пројеката у области реформи, али да се ту очекују и конкретна достигнућа, посебно у реформи правосуђа, транспарентоности рада медија и економских реформи”.

Он је истакао да су економске реформе од посебног значаја и да Србија мора хитно да реформише привреду, јер је ЕУ, како је подсетио, првенствено економска унија и за саму земљу кандидата опасно је да уђе у ту унију ако њена предузећа и привреда нису достигле одређени ниво.

Денио је, такође, подсетио да се Француска залаже за што скорије отварање приступних преговора између Србије и ЕУ и изразио наду да ће то бити најкасније у јануару.

 

Check Also

Kрајем априла на Kосово стиже 50 нових респиратора

Због ситуације са пандемијом коронавируса Kосово би крајем овог месеца требало да набави 50 нових …