Главна / Друштво / Приштина: Омбудсман тражи од медија да не објављују имена лица који се налазе у карантину

Приштина: Омбудсман тражи од медија да не објављују имена лица који се налазе у карантину

Поводом текстова који су се претходних дана нашли на порталима  неких косовских медија у којима су јавно објављена имена и подаци оболелих од коронавируса, реаговано је из Институције Омбудсмана на Косову, из које је упућен  апел медијима да престану да  крше права грађана.

“Омбудсман је примио са узнемирењем објављивање неких вести са портала који су објавили спискове табела са именима и презименима и много других информација, о особама којима је наређено да буду изоловане у карантину због коронавируса.

Ове публикације су у супротности с многим законским нормама, али и у супротности са низ прописа који су намењени саморегулисању медија. Устав Републике Kосова регулише веома добро ово питање, посебно у члану 36. [Право на приватност], у Закону бр. 06/Л-082 о заштити личних података, Закону бр. 04/Л-125 о здравству, и Закону бр. 2004/38 о правима и одговорностима становника Kосова у здравственом систему.

Омбудсман се обраћа порталима и позива их да уклоне ове вести тако да их други портали не објављују. Такође Омбудсман апелује на медије и новинаре да учине више како би заштитили личне податке људи у изолацији, карантини, који су дијагностиковани Цовидом 19 и хоспитализовани, осим у случајевима када се информације објављују уз сагласност особе.

Медији играју велику улогу у овом друштву слањем новинара, до прве линије фронта, како би ширили одговарајуче информације за јавност. Медији такође имају и своје обавезе да испуне у сагласности са Kодексом етике и другим саморегулаторним документима. Омбудсман наглашава задње препоруке Савета за писане медије Kосова (СПМK) за све медије о њиховом извештавању о ситуацији са ЦОВИД-ом 19”, каже се у саопштењу Омбудсмана.

Check Also

Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

Борићемо се чврсти и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, …