Главна / Друштво / Марко Ђурић: Седам векова дуга традиција српске медицине на Косову

Марко Ђурић: Седам векова дуга традиција српске медицине на Косову

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић указао је данас да је седам векова дуга традиција српске медицине на Косову почела оснивањем болнице у Манастиру Дечани, од стране Стефана Трећег Уроша Немањића – Дечанског између 1327. и 1335. године.

Ђурић је у поруци на Инстаграм налогу подсетио да је болница Манастира Високи Дечани била највећа болница на територији српске средњовековне државе.

“Сматра се да је на њено оснивање Стефан Дечански био инспирисан током свог седмогодишњег заточеништва у цариградском манастиру Пантократор, где му је преминуло једно дете. Током свог боравка у заточеништву, краљ Стефан Дечански је изблиза упознао уређење манастирске болнице, по узору на коју је касније основао болницу у Манастиру Високи Дечани”, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је подвукао да је Стефан Дечански, краљ који је касније канонизован од стране српске цркве, остао запамћен по својој упечатљивој љубави према болесницима, инвалидима и сиротињи и да не чуди што је управо он једна од најважнијих фигура за развој ране српске медицине.

“У светској кризи у којој се данас налазимо, наши лекари и медицински радници свакодневно светлају наш образ и образ наших предака. Драги наши, ви сте хероји данашњице. Ми ћемо вам помоћи тако што ћемо остати код куће”, поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

Борићемо се чврсти и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, …