Главна / Вести / Косово и Метохија / Епидемиолошка ситуација на северу Косова стабилна и озбиљна, сви са симптомима одмах да се јаве

Епидемиолошка ситуација на северу Косова стабилна и озбиљна, сви са симптомима одмах да се јаве

Инфектолог проф. др Радослав Катанић изјавио је вечерас у Северној Митровици да је епидемиолошка ситуација на северу Косова и стабилна и озбиљна, истакавши да се наредних дана може очекивати пораст броја заражених коронавирусом.

Катанић и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић позвали су грађане са симптомима на КОВИД-19 да се одмах и без одлагања јаве у здравствену установу.

Ситуација је стабилна, јер се стопа разбољевања уопште не разликује од стопе разбољевања у остатку Србије, рекао је Катанић нагласивши да је стопа смртности чак и нешто мања него што је то случај у централној Србији, преноси Косово онлајн.

“А, озбиљна због тога што се ми налазимо на почетку треће недеље од трајања епидемије, односно треће недеље од откривања првог случаја на овим просторима. Остатак Србије је на почетку пете недеље и полако та крива разбољевања постаје равна, што је нешто што нас тек очекује. Значи, можемо очекивати у току наредних дана и одређени пораст броја инфицираних”, рекао је Катанић.

Катанић, који је професор на Медицинском факултету, подсетио је на неопходност одржавања хигијене, ношења маски и рукавица и апеловао на све грађане да ако имају симптоме на корона вирус одмах се јаве надлежној амбуланти.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић позвао је вечерас све грађане да буду одговорни, да не излазе без преке потребе и да уколико имају било какве симптоме попут температуре и кашља одмах се јаве надлежној установи како би били збринути.

“Не одлажите посету лекарима, чим осетите симптоме одмах се јавите лекарима. Боље је да то учините на време него да дођемо у ситуацију да се лекари боре за ваш живот”, рекао је Ракић на ванредној клонференцији за новинаре у Северној Митровици.

На северу Косова коронавирусом инфицирано је укупно 38 особа, а једна је преминула.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

Борићемо се чврсти и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, …