Главна / Вести / Косово и Метохија / Братимљење Крушевца и Косовске Митровице

Братимљење Крушевца и Косовске Митровице

ks_mitrovicaЗаменик директора Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић и градоначелник Крушевца Братислав Гашић потписали су повељу о братимљењу ова два града.

Основни циљ повеље је развијање традиционално добрих односа између града Крушевца и општине Косовска Митровица, унапређење економске сарадње, као и размена искустава у области образовања, екологије, културе и спорта.

“Ово потписивање Повеље о братимљењу ће допринети да се Срби са Косова и Метохије увере да нису само градови у централној Србији, већ да је читава Влада посвећена томе да сачува Косово и Метохију у саставу Србије. Овим чином шаље се јасна порука Србима да нису заборављени и напуштени, а међународној заједници да никада нећемо одустати од оног што нам припада вековима”, рекао је Пантић уочи потписивања Повеље.

Он је позвао делегацију Крушевца да буде гост Косовске Митровице после 3. новембра, када се на Косову одржавају локални избори на којима ће, како је рекао, Срби добити институције које ће први пут од 1999. године бити признате од међународне заједнице.

“Након ових избора, на којима нећемо ни на који начин признати такозвану независност Косова, нико у међународној заједници неће моћи да нас третира као криминалце, екстремисте, ратне профитере… а ми ћемо са пуним легитимитетом моћи да кажемо да је наш главни град Београд и да се решење за статус мора наћи у оквирима резолуције 1244 СБ УН”, истакао је Крстић.

Градоначелник Крушевца је оценио да се Повеља потписује у тренуцима када је Србији најпотребније јединство.

“Порука је више него јасна нашим грађанима на Косову, да је њихова матица једно са њима и да смо ми уз њих свим срцем”, рекао је Гашић, изразивши уверење да ће после локалних избора српски народ на Косову добити своје право које му је раније одузето.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић је рекао да су ово јако тешка времена, “и то је разлог да се ми данас сабирамо, и то управо око Косова и Метохије”.

Check Also

Вакцинација – једини излаз, став инфектолога и житеља Грачанице

Са још три лица код којих је потврђена инфекција укупан број позитивних на корону од …