Главна / Вести / Косово и Метохија / Дом културе Грачаница -Пета недеља програма “Култура у доба короне”

Дом културе Грачаница -Пета недеља програма “Култура у доба короне”

Пред нама је пета недеља изолације и нових ограничења. У протеклим, послератним годинама култура и духовност су биле истинска слобода која је помагала људима да опстану. То је била важна подршка уметницима који су свих ових година имали и стекли своју верну публику. Она их је чекала од малих средина, као што је Велика Хоча до града Косовске Митровице. У времену ове, најновије изолације, наша публика опет чека своје уметнике и ствараоце, па је програме које је Дом културе “Грачаница” емитовао преко фејсбука и инстаграма, у протекле четири недеље, посетило и погледало преко 19 000 пратилаца. У већини програма уживо говоре познати ствараоци, ово је прилика да им поставите питања и да разговарате са њима.

За пету недељу програма Култура у Доба короне пред нашом публиком су следећи саджаји:

Понедељак 13. април

Програм пете недеље почињемо звуцима џез музике. Пред посетиоцима странице Дома културе „Грачаница“ су нове и старе песме српске џез певачице, композиторке и текстописца Лене Ковачевић. Ово је и прилика да се подсетимо њеног концерта који је са Џезерима одржала у Грачаници 2016. године.

Лена Ковачевић ће се публици обратити преко наше странице и најавити нови концерт у Грачаници.

Уторак 14. април

Петар Ђуза – Уметност као отпор и непристајање

Трећу недељу за редом Дом културе представља еминентне ликовне уметнике са Косова и Метохије и њихово стваралаштво. Професор Петар Ђуза, са којим разговарамо овог уторка, припада самом врху косовскометохијских уметника. Поред сликарства и педагошког рада на Факултету уметности, професор Ђуза се бави ликовном критиком, теоријом уметности, као и савременим видовима визуелних уметности и мултимедијом. Разговор са професором Петром Ђузом ће водити Небојша Јевтић, историчар уметности и Маја Тодић, сликар. Након разговора, биће приказана изложба Ђузиних слика из фундуса Дома културе Грачаница насталих на ликовној колонији “Видовдан”.

Среда 15. април

Емитујемо луткарска представу „Буди то што јеси“ по мотивима истоименe приче Флоријана Здењака, у адаптацији и режији Бошка Бошкова.

Представа „Буди то што јеси“ је прича о малом тужном псићу Глисти, који је несрећан зато што га други пси исмејавају и ругају му се због његовог изгледа. Тако сав утучен покушава да уз помоћ других животиња реши свој проблем.
Преко линка ће се посетиоцима фејсбук странице Дома културе обратити  Невена Недељковић некадашњи члан АП „Јанићије Поповић“ Дома културе „Грачаница“.

Четвртак 16. април

Документарни филм „Богословија звуци“

Документарни филм „Богословија звуци“ аутора Предрага Радоњића приказује живот ученика у Богословији „Кирило и Методије у Призрену након обнове 2011. године. Овај документарац је победник Фестивала документарног филма  ГРАФЕСТ. И овог четвртка препоручујемо филмове “Дани вина и ружа” и “Залазак сунца” из књиге “52 идеална филмска викенда” режисера Милутина Петровића.

Петак 17. април

На Велики петак неће бити програма.

Субота 18. април

Школа балета

Субота је дан за Школу балета. Наставник балета Никола Кораћ припремио је нове видео лекције. Стога ове суботе будите испред ваших рачунара распремите и прилагодите собу, направите пунђу и обуците трико.

Сви програми почињу у 18 часова на фејсбук страници Дома културе.

Check Also

Петковић: Групи верника забрањен улаз на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на административном прелазу Јариње, приликом повратка са КиМ, наишао …