Главна / Вести / Косово и Метохија / Почело надгледање медија у изборном процесу

Почело надгледање медија у изборном процесу

monitorisanje_mediajaОд 7. октобра почело је надгледање медија на српском језику о извештавању везаном за спровођење локалних избора на Косову. Мониторниг медија наредна два месеца вршиће Биро за друштвена истраживања (БИРОД) из Београда у сарадњи са Националном задужбином за демократију (НЕД). Како наводе у овом Бироу, мониторин медија у трајању од два месеца обухватиће 12 електронских медија на Косову и 6 електронских и штампаних медија у Србији. Мониторинг ће спровести тим БИРОД-а и једна од водећих светских медија мониторинг –МЕМО 98 из Словачке. Такође истичу да ће се вршити и упоредна анализа медија на Косову и Србији о догађајима везаним за косовске локалне изборе.
“Главни циљ нам је да утврдимо на који начин медији на српском језику на Косову и у Србији извбештавају о темама које су повезане са изборима, изборном кампањом и актерима који се појављују у самом изборном процесу“, рекао је извршни директор Бироа, Павле Димитријевић на конференцији за новинаре у Медија Центру у Чаглавици.
„Када приметимо да су одређене активности медија такве да се треба огласити јер је дошло до крупнијег кршења етичких и професионалних стандарда и било којих других ситуација које могу нарушити слободу медија, односно слободу говора и уопште функционисања, уколико ми наравно приметимо“, рекао је Димитријевић.
Мониторисање медија спровешће 10 монитора који свакодневно прате програмске садржаје.
„Оно што је у фокусу нашег интересовања је то како медији извештавају о учесницима локалних избора, било да су кандидати за градоначелнике или локалне скупштине, затим политичке партије које учествују на изборима или су против учешћа на изборима. и оно што је фокус истраживања је то како су ти актери, односно учесници представљени а не то шта су њихови програми. Оно што нас занима је како се о актерима извештава“, рекла је Снежана Ђапић вођа тима за мониторинг.
Мониторинг ће се спроводити кроз квантитативну и квалитативну анализу. Квантитатвни мониторниг значи мерење укупног времена посвећеног одређеном политичком субјекту, односно актеру у изборима, и тон којим је он представљен, док се квалитативна метода односи на етичке и професионалне стандарде, што би значило да ће монитори бележити да ли постоје неистине и извртање чињеница, има ли подједнаког представљања, не-фер понашања, пристрасности итд.
Како је истакла Ђапићева, највише ће се пратити централне информативне емисије које се тичу избора, попут округлих столова, дебата и талк схоw емисије.
Она је навела да ће се у периоду до 7. децембра пратити програми Јавног сервиса РТК1 и РТК2 – програма на српском језику, ТВ Пулс, ТВ Мост, ТВ Мир, ТВ Кисс, ТВ Херц, Радио Грачаница, Радио КИМ, СWС Цитy радио Штрпце, незвисна продукција Медија Центра Чаглавица – емисије „Слободно Српски и Српско српски дијалог, као и Дневник КОСМА мреже. У централној Србији пратиће се програми РТС1, Б92, Пинк, као и дневни листови Данас, Вечерње Новост и Блиц. Извор: КИМ

Check Also

Ракић и КФОР уручили заштитну опрему

Захваљујући сарадњи са командантом Кфора, градоначелник Горан Ракић је данас уручио заштитну опрему и дезинфекциона …