Главна / Вести / Србија / У Србији преминуло још 9 особа, заражено 411, укупно 4.465 оболелих

У Србији преминуло још 9 особа, заражено 411, укупно 4.465 оболелих

Према последњим подацима, битку против коронавируса изгубило је још девет особа, па се укупан број преминулих попео на 94. Заражено је још 411 особа, укупно 4.465. На састанку председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и епидемиолога Предрага Кона договорено је да др Кон настави да води тим епидемиолога и да се до краја са својим тимом избори против пандемије ковида-19 у Србији.

Највише преминулих старости између 60 и 69

Када је реч о доби преминулих, Дарија Кисић Тепавчевић је навела да је највише преминулих особа, њих 29, имало између 60 и 69 година.

Једна преминула особа била је у четрдесетим годинама, 12 особа у доби 40-49 година, 15 особа од 50 до 59, 13 особа од 70 до 79 година. Више од 80 година имало је 15 преминулих.

Просечна старост свих преминулих је 64,5 година.

Кисић Тепавчевић: Јасан став струке о молби Синода СПЦ

Дарија Кисић Тепавчевић напомиње да је јасан став струке о молби Синода СПЦ о допуштању кретања за Уксрс.

“Било какво окупљање и понашање које ће да повећа ризик за настанак инфекције је нешто што је висок ризик за генерално здравље наше популације у овом моменту. Немамо компримисе и мишљење струке је врло јасно. Доста вере и снаге потребно да се понашамо колективно како је најбоље за нас”, истиче заменица директора “Батута”.

Кон: Има проблема у Нишу

Епидемиолог Предраг Кон указује да се још увек обезбеђује рад лекара у Нишу, додајући да Инфектолошка служба има проблем али се то надомешта са стручњацима из Војне болнице али и колегама из других специјалности.

У КЦ Ниш је 18 људи на респиратору, они су и даље у ризичном стању.

КЦ Ниш има више од 377 позитивних на коронавирус, додаје Кон.

Кон: Дубоко ме погодиле молбе СПЦ

Епидемиолог Предраг Кон осврнуо се на поруку коју је објавио на Фејсбуку.

“Написао сам поруку након што сам био изложен озбиљним критикама које нису биле само критике него су били и напади на укупан рад како мене лично тако и стручног тима. Написао сам да треба да преузме неко ко то може боље да ради јер је тај ниво безобразлука превазишао оно што би могло да се прихвати. То је једна страна те приче. То сам написао мом личном, приватном налогу, а поред тога, дубоко ме погодила молба Синода СПЦ о којој ћемо вероватно још причати, јер потпуно негира све оно што су досадашњи покушаји да се спасе живот и схватајући да то те мере има неразумевања у јавности, осетио сам потребу да се склоним”, истакао је Кон.

Наишао сам на велику подршку председника, нагласио је Кон.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Следе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

ПредседникАлександар Вучић изјавио је данас да очкује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те …