Главна / Друштво / Ако наш дом није домаћа Црква, онда ни Црква није дом Божији

Ако наш дом није домаћа Црква, онда ни Црква није дом Божији

Патријарх Српске православне Цркве Иринеј позвао је данас вернике да Васкрс прославе у својим домовима и са својим породицама уз поруку “да ако дом наш није домаћа Црква, онда ни Црква није дом Божији”.

“Први храм Божији јесте дом, породица и ако дом наш није домаћа Црква, онда нам ни Црква није дом Божији. Бог је свуда и на сваком месту и свуда се можемо Богу молити, а пошто је сада потреба да се уздржимо од окупљања, можда је ово и прилика да саберемо нашу породицу јер ништа није у таквој мери угрожено као породица”, казао је Иринеј у интервјуу за ТВ Храм.

У интервјуу који ће та телевизија емитовати вечерас у 20 часова у целини, навео да је тренутно ситуација изазвана епидемијом вируса корона таква да ако желимо добро својем ближњем морамо чувати пре свега себе, а самим тим и ближњег и истакао да се мора поштовати оно што је у корист и појединца и народа.

Како каже, стручни људи предлажу што мање контаката и отуда је и Црква предложила и позвала да се ове године не окупљамо у групе, већ да останемо у својим домовима.

Говорећи о функционисању Цркве током епидемије вируса корона, патријарх каже да је Црква Божанска установа и да је њен темељ воља Божија, али је и “човечанска установа”.

Црква се углавном влада према Божанским законима, али и људским, каже патријарх наглашавајући да се то чини све док људски закони не траже нешто што је супротно Богу и вољи Божијој.

“Ми као Црква слушамо мудре савете људи који познају ту материју и који су и позвани да нам укажу и упуте нас на начин како да се томе одупремо, а један од начина је избегавање контакта, близине једно другоме. То нису измишљене ствари, то је доказано и потврђује се догађајима у свету где није било обазривости и слушања медицине”, поручио је патријарх Иринеј.

Извор: Танјуг

Check Also

Обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележен је Свечаном академијом у …