Главна / Вести / Косово и Метохија / Акцијом “Да победи живот” до угрожених на северу Косова

Акцијом “Да победи живот” до угрожених на северу Косова

У моменту када број инфицираних вирусом Ковид-19 убрзано расте, Министарство за заједнице и повратак спроводи другу фазу акције под слоганом „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ на северу Косова. У те сврхе је министарство обезбедило 10,9 тона основних животних намерница и 7.500 комада средстава за личну хигијену за општине Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Друга фаза акције „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ спроводи се у сарадњи са општинским руководством како би у време пандемије било помогнуто 300 породица, које су општине одабрале на основу критеријума које је прописало министарство. Корисници ове помоћи су најугроженији повратници и расељена лица која живе у колективним центрима, старије особе у изолацији, самохрани родитељи, вишечлане породице, особе са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи и породице из невећинских заједница из ових општина, међу којима су Бошњаци, Албанци, Роми, Горанци и Турци.

Формална примопредаја 300 прехрамбених уз 300 хигијенских пакета је обављена на северу Косова од стране министра Далибора Јевтића, а у присуству градоначелника  ових општина. Све четири општине већ спроводе договорену расподелу пакета од којих ће директну корист имати 1.068 лица у ове четири општине.

“Уверен сам да ће овај вид помоћи бар мало олакшати живот најугроженијима који не могу из својих кућа у тренутку када се због пандемије читаве општине налазе у карантину. У нади да ћемо и многе обрадовати за предстојећи најрадоснији хришћански празник Васкрс, одлучни смо да акцију „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ наставимо “, изјавио је министар Далибор Јевтић.

Градоначелник Северне Митровице, Горан Ракић,је у име градоначелника четири општине након обављене примопредаје захвалио министру Јевтићу на, како је истакао, „прекопотребној помоћи општинама на северу у време Ковид-19 пандемије“.

Хуманост се највише памти у тешким временима које управо сада сви проживљавамо. Радост, нада и охрабрење свих оних до којих је ова помоћ стигла у првој фази акције „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ су подстрек се на овај начин и уједињени боримо против ове пошасти. Зато ову акцију настављамо даље у својој одлучности да и другима помогнемо.

Check Also

Беживотно тело пронађено поред пута на северу КиМ, потрага за возачем осумњиченим да је изазвао несрећу

На магистралном путу код Лешка пронађено је беживотно тело особе, која је највероватније страдала од …