Главна / Друштво / Предложен нови термин реализације пројекта “Спојимо децу КиМ и Републике Српске”

Предложен нови термин реализације пројекта “Спојимо децу КиМ и Републике Српске”

Одбора за помоћ Србима на КиМ Републике Српскеупутио је данас допис у 20 локалних заједница Републике Српске и дистрикту Брчко о предлогу промене термина реализације деветог пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске”.

“Захваћени глобалном пандемијом вирусакорона у Републици Српској, региону и свету дошло је до застоја многих кључних животних и економских пројеката. Прекид одласка ученика у школе и факултее и много другога важнох за живот тако је је овај значајан пројекат у предвиђеном термину дошао у питање и немогућност његове реализације у јуну”, стоји у образложењу захтева Одбора.

Председник Одбора Милорад Арлов подсетио је да је и ове, као и претходних година пројекат требало реализовати у јуну.

“По нашем предлогу ако се животна ситуација стабилизује, ако буде постијола могућност нови предвиђени, предложени и једини могући термин је за пуна четири мијесеца или од 20/21 до 27/28.августа ове године”, рекао је Арлов..

Одбор је дописом обавестио све локалне заједнице које подржале пројекат, а такође постоји и координација са Министарством просвете и културе Републике Српске.

“Морамо уважити мишљење и подршку Министарста безбјдности у Савијету министара БиХ које мора деци са Косова и Метохије издати дозволу за улазак у БиХ и РС под посебним условима као и мишљење основних школа, српских општина и породица на Косову и Метохији”, додао је Арлов.

“Ако се живот свих нас, како предвиђају, током јуна врати у нормалне токове и постану услови безбедни, жеља нам је да не прекинемо овај значајан и јединствени пројекат у региону. Пројекат који много значи деци на Косову и Метохији да осете да нису сами и да осете гостопримство, топлину дома и радост својих вршњака из Републике Српске”, нагласио је Арлов и додао да је овогодишњим пројектом обухваћео око 1 100 ућеника из социјално угрожених породица доби од 10 до 15 година у пратњи просветних радника са Косова и Метохије.

Пројектом су обухваћени и деца и млади са потешкоћама у развоју која би, у пратњи својих родитеља.из удружења “Подржи ме” из Косовска Митровица, такође требало да бораве у Републици Српској.

Check Also

Почиње месец рамазанa

За муслиманске вернике вечерас наступа месец рамазан у 1442. исламској (хиџретској) години, а сутра је …