Главна / Вести / Косово и Метохија / Двадесетдвогодишњица првог масовног киднаповања Срба на КиМ

Двадесетдвогодишњица првог масовног киднаповања Срба на КиМ

Док се у читавом свету, па и код нас, броје жртве вируса који је десетине хиљада породица завио у црно, Удружење породица косметских страдалника чува успомену на жртве безумља, на невино пострадале Србе и неалбанце од 1998. године до данас. 

“Желимо да подсетимо домаћу и међународну јавност да се прво организовано, масовно киднаповање српских цивила на Косову и Метохији од стране такозване ослободилачке војске Косова догодило 22. и 23. Априла 1998. године. Већ у мају и јуну, киднаповани су белаћевачки рудари, а месец дана касније на ред долази Ораховац, Велика Хоча… и пошаст се попут садашње пандемије, проширила на све средине на Косову и Метохији где су Срби живели.

Док је Држава Србија у својој јужној покрајини била присутна у пуном капацитету, албански терористи су пре двадесет две године киднаповали или убили седморо косметских Срба код Дечана. Отмице српске нејачи, почеле су у селима Горњи Ратиш и Дашиновац.

Уз њихове породице, које се са непролазним  болом и сетом  сећају Вукосаве Марковић (62), Даринке Ковач (67), Милице Радуновић (61), Милке Влаховић (66), Милована Влаховића (64), Милоша Радуновића (61) и Слободана Радошевића (56), Удружење породица косметских страдалника сваке године обележавајући годишњицу овог злочина, чува успомену на њих. Опомињемо и подсећамо на безумље које је хиљаде породица завило у црно. И увек постављамо питања на која не добијамо одговоре: Коме су и зашто сметали сељани стари између 60 и 70 година? И, како је могуће да нико, ама баш нико није праведно кажњен због отмица и убистава српске нејачи на Космету?

До данас, тела неких од њих нису пронађена, иако се поуздано зна да су сви убијени на врло свиреп и окрутан начин. Ове невине људе убили су припадници  такозване ослободилачке војске Косова, у „оперативној зони“ коју је контролисао Рамуш Харадинај. Сви западни центри моћи су их у то време, третирали  и називали терористичком организацијом.

За нас, породице невино пострадалих, али и свих 250.000 прогнаних са својих вишевековних огњишта на која се вратило једва два одсто, они су били и остали терористи којима ће се, верујемо, једнога дана ипак судити и пресудити за злочине које су починили зарад остварења сна о етнички чистом Косову”, стоји у саопштењу Удружења.

Извор:  Саопштење

Check Also

Стано: Лајчак је само објаснио да међународни споразуми предвиђају и уставна прилагођавања

Kоментаришући оптужбе представника приштинских власти на рачун специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, које су се …