Главна / Вести / Косово и Метохија / Витошевић: Година отвореног уписа, бесплатно школовање за све будуће бруцоше

Витошевић: Година отвореног уписа, бесплатно школовање за све будуће бруцоше

Ректор Универзитета Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици Проф. др Здравко Витошевић је студентима Приштинског универзитета којих има девет и по хиљада,  у име самог универзитета, свих запослених, професора, наставника и сарадника  честитао  њихов дан.

У разговору за Радио Косовска Митровица говори о плановима за јунски испитни рок, упису у нову академску годину, и електронској платформи коју студенти користе, а коју је међу првим државним универзитетима применио Универзитет Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Истакао је да је чињеница да тренутак и начин на који обележавају овај дан је несвакидашњи, посебно за студенте који организују низ спортских манифетсација, култуно уметнички програм, наступ хорова , и најзад “се све то заврши једним предивним окупљањем на централном тргу у Косовској Митровици”.

“Нажалост овог дана  ми нећемо тако успети да прославимо Дан студената, али ћемо га прославити у електронским учионицама, читаоницама, на платформама нашег универзитета где ће наши студенти као и сваког дана да прате предавања, да прате све оне задатке које студент има испред себе” рекао је у интервјуу за Радио Косовска Митровица, ректор Проф.др Здравко Витошевић.

“Желим да изразим задовољство ангажовањем наших студената у свим активностима кризних штабова у општинама северног дела Косова и Метохије , али и Грачанице, Ранилуга, Кусца, Штрпца и осталих средина где живи већинско српско становништво. Јако дорбо организовани кризни штабови и јако добро организовани волонтери , студенти који помажу старијима, не само својим породицама него и старијима, немоћнима, носећи им лекове, и храну и јесу управо добар начин да обележимо Дан студената” рекао је ректор и захвалио свим студентима што све то чине  не заборављајући своје свакодневне обавезе према универзитету и студентским прогамима који раде.

Витошевић се захвалио свима онима који су упутили честике студентима, и како је рекао пре свега директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу, члановима Владе Републике Србије , ресорном министарству и свима онима који су испред универзитетске и академске заједнице Републике Србије упутили честитке.

Након 25. маја могућност да позовемо студенте да у мањим групама присуствују испитима

Ректор је похвалио активности  Министарства просвете Републике Србије на челу са министром Младеном Шарчевићем.

“Формирана је радна група на челу са државним секретаром за високо образовање која сваке недеље прати активности свих универзитета у Републици Србији и ми ћемо сладеће недеље у Београду имати ректорски колегијум конференција Универзитета Србије где ћемо расправљати о могућностима и начинима организације. Првим даном попуштања мера заштите од пандемије ми ћемо размотрти могућност да на неки начин уклопимо и мере које бисмо према студентима успели да организујемо. Ту пре свега мислим на могућност да негде иза 25. маја успемо да позовемо наше студенте да својим прируством, али у мањим груапама организујемо извесне испите” рекао је Витошевић истакавши да то пре све зависи од процене ситуације меродавних и мериторних тела, и од стручних служби Владе Републике Србије које управљају у стиуацији  пандемије.

Придржавајући се тих мера  ректор истиче да ће први испитни рок бити организован чим то буда могуће, те да очекује да већ крајем маја буду у прилици да  анализом ситуације дођу до решења тако што ће за испите који не могу да се одложе позвати прве студенте , и позвати на консултације што преко онлине веза, електронским могућностима, што преко присуства у мањим групама, али да ће о томе говорити када за то дође време.

Порука студентима: Вредно радите , испита ће бити

Реткор Здравко Витошевић је студентима поручио да наставе да вредно раде, да се припремају за испите којих ће бити организовани када се за то створе услови, а да су очекивања за јун месец.

“Студенти немају разлога за бригу. Мериторна тела Министарства просвете, науке Ии технолошког развоја, пратећи ситуацију са Конференцијом Универзитета Србије и ректорским колегијумом на време ће их обавестити о свим њиховим актинвостима које треба да испуне. Они су до сада својим присуством у електронским учионицама, на платформама електронског учења и садржаја електронских испита , односно провере знања, показали да су се јако добро снашли и у овој ситуацији . Ми апсолутно имамо све податке са провера знања који су рађени на основу тога ми ћемо правити спискове и позивати студенте када дође време да учествују”.

Наш универзитет је међу првим државним универзитетима успео да реализује комплетну наставу на електронским платформама

Витошевић истиче да је постављање на платформе електронског учења, електронских учионица , електронских библиотечких простора и промоције студијских програма универзитета направљен  добар искорак према афирмацији универзитета.

“Наш универзитет је међу првим државним универзитетима успео да реализује комплетну наставу на електронским платформама и да она апсолутно има могућности да исконтролише све активности наставника, сарадника, и наших студената. Задатке које наши студенти испуњавају су проверљиви и ми путем тестова проверавамо њихова знања. Када све то студент који жели да упише неки од студијских програма на нашем универзитету има прилике да види, онда му је јако битно и јако значајно да су планови и програми на нашем универзитету испуњени, што ће значити да је година апсолутно коректно урађена и да упис који се предвиђа за наредну школску годину ће бити такође година отвореног  уписа” рекао је ректор.

Без плаћања школарине за бруцоше на свим студијским програмима

Захваљујући напорима Владе Републике Србије ми ћемо и ове године омогућити потпуно отворен, бесплатни упис за прву годину за свих наших десет факултета и све наше студијске програме, за студенте који уписују академске студије на првој години, рекао је ректор. ” Ето добре прилике да афирмишемо наш универзитет, да га представимо и да кажемо колико он јесте у функцији образовања, научно истраживачког рада и свега онога што академска заједница захтева као нешто што јесте универзитеско, академско образовање. То јесте афирмација свих наших факултета, то јесте позив за све младе људе који планирају да упишу неки од студијских програма да нам се јаве, да на платформама нашег факултета се информишу о условима уписа на неки од студијских програма”.

Ректор наглашава да свако претходно мора да испуни услове неопходне Законом о високом образовању.

“Влада Републике Србије је стриктна у прописивању тих захтева и наравно академска заједница јако води рачуна да сваки од тих захтева буде испуњен. Они који то испуне и  буду уписали неки од студијских програма биће стављени у режим бесплатног студирања “ истакао је у разговору за програм Радио Косовске Митровице.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

На Косову 498 новооболелих, преминуло осам особа

На Косову је у последња 24 сата забележено 498 нових случаја коронавируса, а од последица …