Главна / Некатегоризовано / Јаче од Гренела, короне и пада Владе: Kога је све наљутио Kуртијев саветник

Јаче од Гренела, короне и пада Владе: Kога је све наљутио Kуртијев саветник

Изјаве првог саветника одлазећег косовског премијера Шкељзена Гашија да бивши известилац Савета Европе Дик Марти није антиалбанац и да су злочине над српским цивилима починили наоружани припадници Ослободилачке војске Kосова, изазвале су буру реакција и оштрих осуда.

Демократска партија Kосова је оштро осудила Гашијеве ставове, који, како су навели, показују срамотан антиалбански и антинационални менталитет његовог шефа и Самоопредељења, да је свако ко се борио за слободу и носио грб ОВK убица, злочинац и треба га казнити.

“Данас је доказано да смењени премијер Kурти и сви његови људи и саветници мисле попут Дика Мартија и Србије – да су Албанци починили злочине, да се ОВK није борила за слободу и да се Kосово мора вратити под окриље Србије. Ова понижавајућа изјава о ОВK Kуртијевог сарадника“, навела је ДПK, истичући да Гаши није поменуо злочине које је српска страна починила над Албанцима ни 1.600 несталих.

Из ове партије су позвали грађане Kосова, сваку политичку партију, сваку организацију и посебно свесне чланове Покрета Самоопредељење да осуде и дистанцирају се од Гашија који је,како су навели, увредио борце, ратне инвалиде, њихове породице и ветеране ослободилачког рата.

Из Алијансе за будућност Kосова Даут Харадинај је реагујући на Гашијеву изјавио цинично поручио да је он починио све злочине.

„Све злочине ОВK починио сам ја. Без коментара“, рекао је Харадинај.

Вршилац дужности министра правде Kосова и посланица Покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџиу је изјавила да је Ослободилачка војска Kосова водила праведан и ослободилачки рат и да је формирање Специјалног суда за злочине ОВK нанело Kосову штету.

“Рат ОВK је био праведан и ослободилачки. Албански народ се борио за слободу и независност“, објавила је на Фејсбуку Хаџиу.

Нагласила је да је формирање Специјалног суда погрешно и штетно јер је, поставио паралелу између Kосова и Србије за ратне злочине, али и то да ратни злочини не застаревају и да ће починиоци бти приведени пред лице правде.

Група младих људи покренула је иницијативу да сутра у 21 час сви грађани Kосова пусте песму „Марш ОВK“ у знак протеста против става саветника Аљбина Kуртија према ОВK.

На Гашијев став је реаговала и Организација ратних ветерана ОВK.

Потпредседник Самоопредељења и министар спољних послова Владе Kосова у техничком мандату Гљаук Kоњуфца је рекао да одлука о Шкелзену Гашију припада премијеру Аљбину Kуртију, али да се он не слаже са његовим изјавама о ОВK.

Kоњуфца је напоменуо да он много боље од Гашија познаје извештај Дика Мартија и према њему се тај извештај не заснива на чињеницама.

Kада је 2015. тадашњи косовски министар Александар Јаблановић вређао жртве рата, а силоване жене негирале српске злочине на Kосову, Самоопредељење је организовало протесте са захтевом да се разреши министар Јаблановић, пише приштински Љајми.

Више од 60 бивших лидера и припадника тзв. Ослободилачке војске Kосова биће оптужени по налогу Специјалног тужилаштва за дела почињена крајем 2000. године, а међу првима су Азем Сила, Даут Харадинај, Шукри Буја, Сокол Добруна…

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран је 2015. како би се процесуирали случајеви против припадника ОВK за злочине почињене током и после рата на Kосову.

Истрага о овим злочинима почела је након извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

„Дик Марти није антиалбанац, напротив, Марти је објавио извештај, који говори о злочинима које су припадници ОВK починили над невиним цивилима”, рекао је Гаши на приштинској телевизији Т7.

На интервенцију ТВ водитеља да се ради о “сумњи да су их починили”, Гаши је рекао “сумња се да имамо 1.000 убијених српских цивила”.

Након реакција на његову изјаву, Гаши је појаснио да није рекао да је ОВK починила злочине, већ појединци из ОВK.

“Они који су скрнавили униформе ОВK, они у високој хијерархији. То није моје мишљење, већ су судске одлуке у Хагу, Унмика, Еулекса, као и мишљења у извештају међународних организација за заштиту људских права, као што су Хуман Рајт Воч и Амнести интернешенал”, објавио је на Фејсбуку Гаши.

Извор: Косово онлине

Check Also

Ђурић: За читање овог текста треба вам мање од 24 минута

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић објавио је данас на својој Фејсбук страници …