Главна / Вести / Косово и Метохија / Књига у доба короне

Књига у доба короне

Резултати бројних истраживања говоре да се из године у годину све мање чита, а ако је судити по томе онда је све мање актуелна изрека “Књига је човеков најбољи пријатељ”. Ипак, књига постаје оно о чему се све чешће говори у време пандемије коронавируса и све је више оних који се враћају том свом пријатељу.

“Изгледа да књига узвраћа ударац, јер је књига биће неко са ким можете да другујете, нешто што вам је блиско, опипљиво, материјално. Слике које конзумирамо са интернета и мрежа су слике које сунајчешће празнина, након тог конзумирања јефтиних слика ништа у нама неће остати. Али ће зато остати једна једина реченица коју ћемо прочитати из неког романа, и ништа у историји цивилизације не може заменити књигу, ништа не може заменити ширину којомвас обузима књига. Ово јесте цивилизација слике али та слика никада не може имати дубину са којом вас суочава књига,” за РТВ Грачаница рекао је књижевник Живојин Ракочевић.

Пандемија коронавируса пореметила је све сфере живота, међутим живот у карантину и изолацији који нам је корона наметнула има једну добру страну, у последњих месец и по дана, много се чешће дружимо са књигом него уобичајено.

“Због пандемије вируса корона, имам више времена које посвећујем читању. Могу слободно да кажем да ја више читам него иначе, верујем да је тако и код осталих људи. Сада кад смо силом прилика затворени, једино што нам помаже да скренемо мисли са пандемије је да узмемо књигу у руке и читамо,” додао је аналитичар Александар Гуџић.

На питање ко и шта највише чита, одговор смо нашли у библиотеци у Дому културе у Грачаници. Библиотекарка Марина Јанковић је за нашу телевизију рекла да сада имамо много више читалаца него обично и да је то, претпоставља, због више слободног времена.

 

 

 

Check Also

Вучић: Питање смрти сведока за Европљане и Американце

Питање убиства сведока албанских злочина пред Специјалним тужилаштвом у Хагу није питање за Србију, већ …