Главна / Друштво / Цвећарство у доба Короне

Цвећарство у доба Короне

Због проглашења пандемије коронавируса и увођења мера ограниченог кретања једини узгајивач цвећа у Грачаници сумњао је да ће моћи да пласира и прода пролећну производњу цветних садница. На његово изненађење десило се управо супротно, продао је више него што је очекивао.

“Ово време се за сад показало као добро за нас, људи су код куће и ово је јединствена прилика да среде своја дворишта. Сада када имају довољно времена да буду у башти они купују, и ја сам што се продаје цвећа тиче за сада јако задовољан,” рекао је Александар Илић узгајивач цвећа из Грачанице.

И да продаја због ванредних околности није ишла Илић додаје да то не би утицало на његово будуће ангажовање у производњи цвећа, јер је много труда и рада до сада уложено.

Од скромних почетака пре седам година Илић цвеће данас узгаја под пластеницима на површини од 600 квадратних метара. Циљ је да овлада производњом и размножавањем биља у чему му помажу и најмлађи чланови породице. Илићева ћерка Александра увелико помаже оцу и постаје одличан познавалац цвећа и добар будући узгајивач.

“Покушавам да узгајам биљке које ћу касније моћи да сачувам и сам их произведем. Овим желим да се ослободим увоза или било какве набавке, да бар 70% производим сам”, додао је Илић.

Да у што мањој мери зависи од добављача и избегне сличне ванредне околности Илићу су већ у фокусу јесење и дугогодишње саднице цвећа које му обећавају и обезбеђују највећу сигиурност.

 

Check Also

Косовским боксерима поново забрањен улазак, не могу на Светско првенство у Београд

Косовски боксери су и данас враћени са прелаза Мердаре и њима није дозвољено да наставе …