Главна / Друштво / Светски дан слободе медија

Светски дан слободе медија

Широм света и у Србији обележава се Светски дан слободе медија, уз указивање на све већи притисак и све тежи положај медијских радника.

Из ОЕБС-а указују на круцијалну улогу медија у борби против ширења лажних вести. Апелују да се новинарима допусти да раде без страха и да се подрже медијске куће које су током пандемије ковида 19  запале у финансијске потешкоће.

Слобода медија је право, не само новинара, већ и сваког од нас, поручују из ЕУ и истичу да је данас више него икада слобода медија темељ демократских друштава која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама.

Заштитник грађана Зоран Пашалић наводи да уобласти слободе говора и изражавања у претходној години нисмо забележили напредак, већ смо, каже, сведочили бројним кршењима права и угрожавања медијских слобода.

Министарство културе и информисања уз честитку новинарима и медијским радницима позива их давише пажње усмере на веродостојност информација, да се понашају одговорно и професионално.

Новинарска удружења указују на тежак положај новинара. Удружење новинара Србије страхује да ће лош економски положај, додатно угрожен пандемијом, довести до отпуштања новинара и гашења медија.

Извор: РТС

Check Also

Укупно 560 слободних места за упис у средње школе на централном Космету

Завршни испит за осмаке у централном Космету полагало је нешто више од 300 матураната, а …