Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Србија на најбољи начин оспособила здравствени систем на Kосову

Ђурић: Србија на најбољи начин оспособила здравствени систем на Kосову

На северу Kосова се боримо свим снагама и имамо све мање новооболелих, а све више оздрављених од вируса корона. Срећом, јужно од Ибра у српским срединама нисмо имали епидемију, каже у интервјуу за Вечерње новости директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић.

“Србија је преузела најодлучније мере како би на најбољи могућ начин оспособила за ову борбу свој здравствени систем на KиМ. Kризни штабови на терену су се одлично организовали, српске средине и здравствене установе су, упркос таксама, редовно снабдеване, упошљавамо 75 лекара и 200 медицинских сестара техничара, јавио нам се рекордан број волонтера, успели смо да дођемо до сваког коме је нека врста интервентне помоћи била потребна”, додаје Ђурић.

Да ли је епидемија короне показала да сарадња Београда и Приштине није немогућа?

Ненормално је то што о нечему што би иначе морало бити нормално, разговарамо као о некаквом куриозитету. Било је ситуација када смо помогли Приштини, као што су и они помогли нама када је реч о заштити здравља људи у српским срединама. Волео бих да је таквих примера више, и да је то правило а не изузетак.

Ипак, Срби су и даље на мети екстремиста који усред бела дана нападају њихову имовину – цркву, школу…

Било је потребно да екстремисти три пута упадну у село Гојбуља да би се неко сетио, и то очигледно под међународним притиском, да нешто предузме. Провалама у српска домаћинства широм KиМ, крађама и паљењу кућа, што ових дана постаје свакодневица егзистенције Срба на KиМ, вероватно се и даље нико не бави. Јасно је да је реч о шовинизму и мржњи, који никада нису ни сузбијени.

Српска листа је 2017. гласала за смену владе Исе Мустафе, незадовољна њеним односом према положају Срба, а сада даје подршку његовој странци. Има ли гаранција да ће се нешто променити?

Српска листа у политичком животу и привременим институцијама у Приштини не учествује зато што има афинитете према било ком албанском политичком представнику или лидеру. Она политичке одлуке, уз подршку Београда, доноси из стратешких побуда, како би искористила све инструменте да се избори за права и бољи положај Срба. Одлуку о томе са ким ће покушати да сарађују и на које начине ће настојати да се изборе за свој народ представници СЛ доносе не мешајући се у међуалбанске политичке сукобе и руководећи се искључиво српским државним и националним интересима.

“Лајчак уноси нову енергију”

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак сматра да је реално да се до марта 2021. постигне споразум између Београда и Приштине.

Мој начелан став је да се мора разговарати и кад год је то могуће правити макар симболичне помаке ка нормализацији прилика у региону. На дијалог Београда и Приштине утичу бројни фактори, и најчешће они и не зависе од наше добре воље. Међутим, чињеница да господин Лајчак са новом енергијом улази у овај процес, оставља простора за очекивања да ће ствари бити покренуте са мртве тачке, али се не бих усуђивао да дајем суд о временским оквирима.

Извор: Вечерње новости

Check Also

Срби на КиМ још пописују штету од поплава – има и породица које после бујица немају где

Недавне поплаве на Косову и Метохији оштетиле су на стотине кућа и домаћинстава. У српским …