Главна / Вести / Србија / Вучић: Избори 21. јуна

Вучић: Избори 21. јуна

Избори у Србији, парламентарни и локални, биће одржани 21. јуна, најавио је председник Александар Вучић после састанка са представницима девет политичких листа које су најавиле учешће на изборима.

Избори су демократско право и највиши интерес грађана и државе Србије да изаберу скупштину и друге органе власти, рекао је Вучић и истакао да ће се, у вези са изборном кампањом, слушати препоруке струке.

Вучић је рекао да ће у среду, ако све буде како се очекује, Скупштина Србија укинути ванредно стање, те се поставило питање одржавања избора, који су првобитно били расписани за 26. април, па одложени због епидемије Ковида 19.

“Ми смо прихватили идеју неких политичких странака, које су тражиле додатних пет дана, за изборне радње, у складу са законом, да имају 38 дана до тада. Избори ће бити 21. јуна”, рекао је Вучић.

Реч је о парламентарним и локалним изборима у већем броју локалних самоуправа.

Вучић је истакао да је договорено да се по питању предизборне кампање и избора слуша препорука лекара.

“Разговарали смо о свему и равномерности у представљању, о јавним скуповима. Договорили смо да ћемо поштовати препоруке струке. У мају неће бити великих скупова, посебно не у затвореном, а у јуну чекаћемо мишљење епидемиолога. Неки се надају да ће бити могући скупови, али могуће је и да их не буде. То неће зависити од нас, већ здравља нације, и нивоа епидемије са којем ћемо се суочавати“, објаснио је он.

Вучић је казао да постоји један проблем, а то је доступност нотара у условима даљег постојања било каквих ванредних мера, због чега је договорено, а свих девет листа које су скупиле потписе по тежој процедури, да и општински оверитељи врше оверу потписа и то не само за локалне изборе.

Каже да је било и разговора о атмосфери, при чему је нагласио да је њему као председнику важно да после овог тешког времена, кроз које смо прошли покушамо да обезбедимо демократску атмосферу и изаберемо руководство, а потом по избору скупштине владу, која ће да служи интересима грађана Србије.

Рекао је да ће замолити нотаре и њихову комору да помогну и што је могуће више убрзају све процедуре, иако већ раде свој посао добро.

“Оно где постоји већа гужва и проблеми су на локалним изборима, где је теже прикупити потписе, а велики су их већ прикупили. Такви су закони, и ми смо их преузели из претходног периода. Немогуће је сустсински мењати велике ствари, можемо само техничке”, навео је он.

Казао је да ће се донети упутство за спровођење избора, при чему ће бити консултованиепидемиолози како и на који начин, посебно на почетку изборног процеса, обезбеди сигурно обављање изборних радњи, а онда током самог изборног поступка процењивати са лекарима како и на који начин то спровести.

“Ово је наша демократска обавеза, право. Највиши интерес Србије и грађана је да изаберу Народну скупштину и руководство. Као председник Републике желим свим учесницима добру кампању, успех на изборима, да буду задовлојни својим радом и могућношћу да представе планове и програме”, истакао је он.

Вучић је казао да ће лично покушати и замолити своје сараднике у органима власти да духом толеранције, озбиљности и одговорности одишу у овој изборној кампањи.

“Знам како изгледају политичке страсти и како се неки довијају да дођу до гласова, али обавеза је нас да се тако понашамо”, подвукао је он. Пренео је да су данашњем састанку присуствовале партије које су најавиле учешће на изборима, и оне које су то желеле, било из власти или опозиције, а размењени су ставови о свему што је урађено у претходном периоду од претходног састанка, од којег је прошло готово месец и по дана.

“Оценили смо претходни период и разговарали о томе који је најбољи начин да се, уз поштовање Устава и закона изађе на изборе”, рекао је Вучић у обраћању након састанка.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Србија четврта у Европи по стопи вакцинације, брзо и друга

Србија је тренутно четврта у Еворпи по стопи вакцинације у односу на број становника, а …