Главна / Друштво / Ђурић честитао Ђурђевдан – Дан општине Гора и Дан Горанаца

Ђурић честитао Ђурђевдан – Дан општине Гора и Дан Горанаца

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић свим житељима Горе и свим Горанцима честитао Ђурђевдан – Дан општине Гора и Дан Горанаца.

“У најјужнијем делу Косова и Метохије, на обронцима сурове, али прелепе Шар планине, ни на небу ни на земљи, у крилу нетакнуте природе, где се стеновити и шумовити висови смењују са непрегледним ливадама, сместила се Гора. Овај питоми и мирољубиви крај изнедрио је вредне и радне људе, добре и снажне.

Иако од памтивека под притиском разних асимилатора, кроз векове свачији и ничији, Горанци су успели да остану своји, да сачувају и са колена на колено пренесу традицију, културу, језик. Да се опиру и одупиру губљењу идентитета и да се изборе за опстанак. Горанци су ове принципе потврдили и последњих деценија, када је њихова приврженост Србима и држави Србији бивала сурово кажњена. Љубав и лојалност коју сте исказали када је било најтеже и жртве које сте због тога поднели, српски народ не сме и неће заборавити.

Природна богатства и посебне лепоте вашег краја, али пре свега умешност и марљивост Горанаца, сигурни су показатељ да у Гори постоје услови за бољи и квалитетнији живот њених грађана.

Влада Републике Србије ће наставити да помаже Горанцима и да се бори за њихова права и њихов политички утицај, који би им омогућио да сами одлучују о својој судбини.  Наставићемо да подржавамо школске, здравствене и друге институције у Гори и учинићемо све да живот Горанаца буде бољи и лакши.

На крају, желим вам да Ђурђевдан, празник свеколиког горанског окупљања, ове године прославите у кругу породице, водећи рачуна о свом здрављу и здрављу ваших најмилијих.  Срећан празник!”, наводи се у честитки директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Извор:  Саопштење Канцеларије за КиМ

Check Also

У српским срединама на КиМ регистровано 18 новозаражених корона вирусом

У српским срединама на Косову и Метохији, од тестираних 58 узорака, регистровано 18 нових случајева …