Главна / Вести / Србија / Вучић: Да се више говори о проширењу, а не о перспективи, Меркел о дијалогу Београда и Приштине

Вучић: Да се више говори о проширењу, а не о перспективи, Меркел о дијалогу Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас да је на видео Самиту ЕУ – Западни Балкан указао да је потребно да се мање говори о перспективи, а више о процесу проширења, да Србија жели у ЕУ и да зато и желимо ту врсту конкретног одговора.

Вучић је, након Самита, рекао да је за Србију веома вазно учешће на конференцији, а да је добро да су све земље Уније, осим две, биле присутне, укључуцјући земље региона, које су чланице ЕУ.

Говорило се, каже, пре свега, о ЕУ путу, а три теме су доминирале – еконосмки опоравак, наставак реформи и процес даљег приближавања ЕУ, и треће, кроз говоре најважнијих званичника Уније, – велика подршка Мирославу Лајчаку и разговорима Београда и Приштине.

“Ја сам говорио пред крај, имао сам прилику да све чујем, и рекао сам ставове Србије. Захвални смо за економску подршку, тражили смо нешто више грантова од зајмова”, рекао је Вучић за РТС.

Председник је пренео да је рекао и да Србија нема превелике проблеме и да очекује да ћемо имати највећи раст у Европи.

“И да је за нас од пресудног значаја политички и геополитички аспект, да се мање говори о перспективи, а више о процесу проширења. Србија жели у ЕУ и то је за нас важно и желимо ту врсту конкретнг одговора”, рекао је Вучић.

Ангела Меркел о дијалогу Београда и Приштине

Немачка канцеларка Ангела Меркел у обраћању током данашњег самита ЕУ – Западни Балкан, пола свог говора посветила је преговорима Београда и Приштине.

Мерлекова је истакла да Немачка подржава процес проширења, јер је он у геополитичком интересу ЕУ. Питала је све учеснике може ли се у време пандемије, када су сви схватили колико су осетљиви, нешто научити и применити из примера споразума Грчке и Северне Македоније.

“Да ли је могуће нешто добро да урадимо за наше народе, иако то подразумева неку врсту компромиса,” питала је Меркел све учеснике самита, наводи Блиц.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Меркел је истакла значај специјалног изасланика МИрослава Лајчака и његову улогу у будућим преговорима.

Самит Европске Уније и земаља Западног Балкана одржана је данас по први пут путем видео конференције.

Први пут је постављен и један услов – да сви премијери и шефови држава седе у собама у којима неће бити никаквих застава, ни државних обележја. Оваква процедура успостављена је на захтев Шпаније, која није признала независно Косово, и њоме условила своје учешће.

Вучић:Не прихватам уцене Приштине,то у ЕУ морају да разумеју

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се у дијалог улази у најбољој вери и намери да се разговором дође до договора, те да не прихвата уцене Приштине, какве су се могле чути и на данашњем загребачком самиту ЕУ.Западни Балкан.

Преносећи да је дијалог био тема самита, Вучић је рекао да је Унија врло снажно подржала свог изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, а он је, каже, поновио да Србија поштује европског дипломату и да се радује наставку дијалога, те да жели компромисно решење.

„Међутим, морају да разумеју позицију Србије да не прихватамо уцене из Приштине, које смо чули и данас, да дијалог има смисла само ако Београд призна Косово. У дијалог се улази у најбољој вери и намери да разговарате и постижете договор. Не можете унапред да кажете шта је садржај разговора“, нагласио је Вучић у изјави РТС-у.

Каже да је било добро што је на данашњем састанку потврђена европска перспектива региона.

Ако не можемо у ЕУ у наредних годину, до четири године, како због ситуације у ЕУ, тако и код нас, јер не потцењујемо наше недостатке, важно је, рекао је Вучић, да помогну да отворимо све границе на Балкану, а онда отворених граница да идемо ка неком шенгенском простору, како би имали улазак у Мађарску и Бугарску без докумената и задржавања на границама.

Председник Србије је потврдио незваничне информације да је немачка канцеларка Ангела Меркел највећи део говора данас посветила дијалогу, али да су то учинили и неки други.

Каже да је од Виктора Орбана и још неких регионалних лидера из ЕУ први пут чуо став да колико је Балкану потребан ЕУ, толико је Унији потребан Балкан.

„То је први пут неко на недвосмислен начин тако јасно рекао. Видео сам код неких мало неверицу, код неких одобравање”, казао је он.

Рекао је да су о Србији изванредно говорили грчки И бугарски премијери Киријакос Мицотакис и Бојко Борисов.

Каже И да је примећена донација Србије ЕУ за развој вакцине.

Упитан да ли је било речи о наводом геополитичком јачању утицаја Кине И Русије у нашем региону, рекао је да су највећи број тих људи наши пријатељи, И да би неко ко би рекао нешто то учинио не помињући Србију.

Подвукао је да, ма колико је непријатно када се чују или читају у појединим медијима, примедбе због сарадње са Кином и Русијом, посао представника држава да се понашају у интересу грађана.

Подвукао је да се Србија налази на европском путу, да ће њиме наставити, али И да је, захваљујући изградњи добрих односа, веома добро прошла кроз тешку корона кризу.

“Били смо створени да прођемо као и Италија, јер смо имали највећи број повратника, да не говорим о старости нашег становништва, степену развоја земље, да хигијена није на највишем европском нивоу. Све се поклопило да буде лоше, а успели смо зато што смо отворени за сарадњу са свима. Зато што имамо своју слободарску политику. За нас је ЕУ стратешки циљ, али нећемо говорити ружне ствари против наших других партнера да би се неком додворавали”, нагласио је он.

Фон дер Лајен: Западни Балкан апсолутни приоритет за ЕУ и ЕК

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је данас да је регион Западног Балкана апсолутни приоритет за Европску унију и Европску комисију на чијем је челу.

“Западни Балкан припада Еворпској унији и ту се не поставља питање и зато чврсто верујем да ЕУ има и посебну одговорност према партнерима у региону”, рекла је фон дер Лајен у обраћању након видео самита лидера Европске уније и Западног Балкана, који је поподне одржан уместо састанка планираног за почетак маја у Загребу.

Она је рекла да је самит сведочење важности које Европска унија даје региону, као и сведочење да је Западни Балкан апсолутни приоритет за ЕУ и за ЕК.

Рекла је да је регион Западног Балкана показао јасне знаке солидарности са ЕУ у тешком времену током пандемије корона вируса и захвалила им на томе.

Поменула је донацију Србије Италији, да су Србија и Црна Гора помогле повратак грађана из ЕУ у своје земље, те одлазак албанских лекара у Италију, као и донацију од два милиона евра коју је Србија дала за проналазак вакцине против ковида-19.

“То је јасна порука”, рекла је фон дер Лајен и истакла да је и ЕУ определила финансијски пакет помоћи за Западни Балкана.

Извор: ТАНЈУГ, ТВ Мост

Check Also

Брнабић: Очекујем конструктиван састанак у Бриселу

Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је у разговору са амбасадором САД у Србији Кристофером …