Главна / Вести / Косово и Метохија / Харченко: Косовско питање решити новом резолуцијом у УН

Харченко: Косовско питање решити новом резолуцијом у УН

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да дефинитивно решење косовског питања треба да буде утврђено у Савету безбедности (СБ) Уједињених нација (УН) доношењем нове резолуције која би заменила важећу Резолуцију 1244.

“Непроменљива пажња СБ УН према косовској тематици један је од предуслова регулисања проблема”, рекао је Боцан-Харченко за данашње издање листа Политика.

Он је навео да “актуелност идеје ‘поделе Косова’, као и било које друге идеје, могу да процене само Београд и Приштина”.

Према његовим речима, одржив расплет косовског питања остварив је само као резултат узимања у обзир избалансираних узајамних интереса, компромиса – “на основу међународног права, без наметања спољних шема или временских оквира”.

“Главни критеријум за нас је да решење треба да буде прихватљиво за Србију”, нагласио је Боцан-Харченко.

На питање о могућности да се Русија званично укључи у преговоре о Косову, он је рекао да је за њено “придруживање потребан пре свега позив Београда”.

“При томе, сам преговарачки процес треба да се води у разумљивом, за нас прихватљивом међународноправном оквиру, на основу Резолуције 1244 СБ УН, и треба да има прихватљиву форму и садржај”, рекао је Боцан-Харченко.

Говорећи о 9. мају, Дану победе, он је рекао да Русија високо цени то што се у Србији чувају традиције антифашизма, што се Србија одлучно се супротставља ревизији историје и пажљиво односи према споменцима погинулим за ослободјење Југославије у Другом светском рату.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Срби на КиМ још пописују штету од поплава – има и породица које после бујица немају где

Недавне поплаве на Косову и Метохији оштетиле су на стотине кућа и домаћинстава. У српским …