Главна / Вести / Србија / Истина изашла на видело! Разоткривена пропаганда Петровића и Зеленовића: Санкционисани напади на функционере СНС-а

Истина изашла на видело! Разоткривена пропаганда Петровића и Зеленовића: Санкционисани напади на функционере СНС-а

Серија текстова у којима су у медијима блиским Душану Петровићу и Небојши Зеленовићу на најбруталнији начин нападани функционери Српске напредне странке у Шапцу Бобан Бирманчевић и Бранко Вујковић добила је свој епилог у одлукама Савета за штампу.

Ово независно тело које окупља издаваче, власнике штампаних, онлајн медија и новинских агенција, као и професионалне новинаре на седници одржаној 30.4.2020. године, већином гласова донело је одлуку да су “Подринске” текстовима “50 инфицираних у Мачванском округу! Већина заражених из Шапца” и “Да ли су покушаји заташкавања заразе довели Шабац у озбиљну ситуацију?” објављеним 11. априла  2020. године у онлајн издању, прекршиле истинитост извештавања и Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да прави јасну разлику између чињеница, које преноси, коментара, претпоставки и нагађања и да, кад је неопходно, консултује што више извора.

Одлучујући о жалби др Бранка Вујковића, в.д.директора Завода за јавно здравље у Шапцу, чланови Комисије за жалбе оценили су да се у оба текста износе спекулације о томе да Вујковић, као директор Завода и други функционери локалног СНС лажу о броју позитивних на корона вирус и покушавају да заташкају размере епидемије.  О томе шта су све у стању да измисле у “Подринским” сведочи и одлука Савета за штампу да су текстом “Завод за јавно здравље није Српска напредна странка”, објављеним 12. марта  2020. године, “Подринске” прекршиле Кодекс новинара Србије и то обавезу новинара да поштује етику и културу јавне речи, али и да поштује приватност.

Савет наводи да су поједини делови текстова на ивици пристојности. Текст садржи увредљиве квалификације које излазе из оквира дозвољене критике рада и понашања јавног функционера и предстваљају личне увреде. Тиме су прекршене одредбе Кодекса које се односе на обавезу поштовања етике и културе јавне речи, као и поштовања достојанства и интегритета особе о којој се пише.

Одлуку Комисије за жалбе Савета за штампу на жалбу Вујковић М. Бранка преносимо у целости: 

Комисија за жалбе Савета за штампу на седници одржаној 30.4.2020. године, већином гласова доноси одлуку: Текстовима “50 инфицираних у Мачванском округу! Већина заражених из Шапца” и “Да ли су покушаји заташкавања заразе довели Шабац у озбиљну ситуацију?” објављеним 11. априла  2020. године у онлајн издању, “Подринске”  прекршиле су тачке 2 и 4 Одељка И (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да прави јасну разлику између чињеница, које преноси, коментара претпоставки и нагађања и да, кад је неопходно, консултује што више извора.

Одлучујући о жалби др Бранка Вујковића, в.д.директора Завода за јавно здравље у Шапцу, чланови Комисије за жалбе оценили су да се у оба текста износе спекулације о томе да Вујковић, као директор Завода и други функционери локалног СНС лажу о броју позитивних на корона вирус и покушавају да заташкају размере епидемије јер је до великог броја заражених дошло тако су чланови СНС “правили журку”. Комисија, наравно, не може да утврди да ли је то тачно, али сматра да је редакција “Подринских” морала да провери и потврди ове спекулације пре објављивања, тим пре што се за њих не наводи никакав извор, па је и читаоцу тешко да процени колико је реч о информацијама, а колико о претпоставкама или нагађањиима, Такође, лист је морао да информацију о томе затражи од оних које оптужује за заташкавање. Редакција спекулише о “мутним радњама” иза леђа грађана, наводећи да је тешко очекивати да добије одговоре од Вујковића, а да, колико је познато, није ни покушала да га позове и затражи да одговори.

Савет за штампу изјаснио се и о жалби Бобана Бирманчевића, који је такође био жртва неодговорног писања “Подринских”. Текстовима “У коју рупу сте се завукли”, “Ало смрадови?!” и “Прилози за нову кривичну пријаву”, објављеним 5, 7. и 9. априла 2020. године у онлајн издању, “Подринске” су прекршиле обавезу новинара да поштује етику и културу јавне речи,  приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише, наводи Комисија за жалбе Савета за штампу. По оцени Комисије за жалбе, спорни текстови не садрже само критичке ставове аутора о раду и активностима повереника СНС-а, већ и увредљиве квалификације, уз коришћење непримерене терминологије, што Кодекс не дозвољава.

Одлуку Комисије за жалбе Савета за штампу на жалбу Бобана Бирманчевића преносимо у целости: 

Комисија за жалбе Савета за штампу на седници одржаној 30.4.2020. године, већином гласова доноси одлуку: Текстовима “У коју рупу сте се завукли”, “Ало смрадови?!” и “Прилози за нову кривичну пријаву”, објављеним 5, 7. и 9. априла 2020. године у онлајн издању, “Подринске”

  1. прекршиле су тачку 6 Одељка ИВ (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да поштује етику и културу јавне речи,
  2. прекршиле су и тачку 1 Одељка ВИИ (Поштовање приватности), по којој је новинар мора да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

Одлучујући о жалби др Бобана Бирманчевића, повереника Градског одбора Српске напредне странке Шабац, чланови Комисије за жалбе закључили су да су спорни текстови написани у форми коментара, односно колумни, што је новинарска форма која дозвољава слободније изражавање и изношење личних ставова аутора. У спорним текстовима, међутим, лични став аутора о Бобану Бирманчевићу, по мишљењу Комисије, саопштен је на такав начин да прелази границе дозвољеног критичког мишљења и садржи личне увреде на рачун особа о којима пише (међу којима је и Бирманчевић), нарушава њихов интегритет и приватност. Аутор, између осталог, користи термин “смрадови”, “прозива” локалне представнике СНС да објаве списак својих људи који су позитивни на ковид- 19, инсинуира да је Бирманчевић у вези са неком новинарком…Оваквим текстовима не само да се прелази граница доброг укуса, већ се крше и одредбе Кодекса новинара. Иако Бирмачевић обавља јавну функцију у Шапцу и право на приватност му јесте сужено, то никако не значи да га нема уопште. По оцени Комисије за жалбе, спорни текстови не садрже само критичке ставове аутора о раду и активностима повереника СНС-а, већ и увредљиве квалификације, уз коришћење непримерене терминологије, што Кодекс не дозвољава.

И на крају још једна примедба за коју није потребно да је примети Савет за штампу. Удружење “Подринске”, преко кога се финансира истоимени медиј на конкурсу града Шапца за суфинансирање медијских пројеката 2019. године добило је 6.850.000, а у марту 2020.  још 7000.000 динара. Да ли толико кошта кршење кодекса новинара уз неосноване нападе на политичке неистомишљенике Душана Петровића и Небојшу Зеленовића?

Извор: .srbijadanas.com

 

Check Also

Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Претрага терена на локалитету рудника Штаваљ у општини Сјеница, почела је пре осам дана по …