Главна / Вести / Косово и Метохија / Тахири: Косово није спремно за последњу фазу дијалога

Тахири: Косово није спремно за последњу фазу дијалога

Некадашња шефица преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири сматра да споразум између Србије и Косова неће бити скоро постигнут, наводећи да померање граница не би требало да буде део договора јер би то дестабилизовало Балкан, преноси Кљан Косова.

Косово, сматра она, није спремно за завршну фазу јер не постоји политичко и нацинално јединство о платформи за дијалог.

Она каже да је потребно евро-америчко посредовање, додајуц́и да је Америка први и главни савезник Косова, али да и Европа има свој значај.

“Косово је независна, суверена држава са својим границама према вољи народа и борби за независност. Међународни суд правде је признао и потврдио законитост независности Косова. То би требало да буде основа платформе за дијалог, а гласови који су говорили о промени граница требало би да буду маргинализовани”, каже она.

Тахири наглашава да се Влада Косова мора озбиљно припремити за овај дијалог и наступати са јединственим ставом.

“Чак је и високи представник ЕУ, Борељ, вероватно изманипулисан гласовима који стижу ван Косова, оставио ово питање отвореним, а затим се Лајчак успротивио томе. То показује да смо свету послали нејасне сигнале и збунили га. Сада је време да изградимо јединствени став Косова за дијалог. Тај став би обухватао суседство са Србијом, међусобно признавање независности, суверенитета и територијалног интегритета, преузимање одговорности од стране Србије за рат, штету, геноцид, етничко чишц́ење”, каже Тахири.

Она је напоменула да је косовски председник Хашим Тачи погрешио са идејом промене граница, у чему му је, како је навела, помогао председник Србије Александар Вучић.

Према њеном мишљењу, Косово не би требало да буде умешано у било какав сценарио који би водио повећању Србије на Балкану, јер само једнакост на Балкану може донети мир.

Извор: Косово Онлине

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …