Главна / Друштво / Гуџићи из Добротина баве се најсавременијим начином узгоја биљака – хидропонијом

Гуџићи из Добротина баве се најсавременијим начином узгоја биљака – хидропонијом

Душан и Славица Гуџић из села Добротин код Липљана, безмало две деценије се баве производњом поврћа, а од пре три године узгајају поврће и у воденом раствору или како се то стручно назива хидропонија, по чему су за сада јединствени на Косову и Метохији.

„Хидропонија је савремени начин узгоја повртарских култура, где се заобилазе сви елементи исхране хемикалијама, дакле нема прскања, нема отрова, заобилазе се све болести и једе се искључиво чисто, здраво поврће“, истакао је, у изјави за РТВ Грачаница, Душан Гуџић.

Оно што је веома битно, када је овај вид производње поврћа у питању, јесте да је род далеко већи а и сами производи су далеко укуснији и здравији.

„Примера ради парадајз на једном квадратном метру у земљи роди око 18 килограма, а у хидропонији од 40 до 45 килограма и то је оно што је карактетристично за све производе који се гаје овим системом“,истиче Гуџић.

Ова породица се већ двадесет година бави повртарством,а  од недавно су започели и производњу биљке гоџи из семена, коју у свету сматрају биљком века, односно витаминском бомбом.

„Гоџи бери радимо из семена имамо црвени и црни, направили смо око десет плантажа гоџи берија и осталог бобичастог воћа

Количина гоџи бобица коју Гуџићи тренутно производе је мала, с обзиром на потражњу, због чега се ће се потрудити да прошире производњу. Предности ове биљке су огромне а подручје Косова и Метохије је идеално за узгој тврде Гуџићи.

Check Also

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ …