Главна / Друштво / Гуџићи из Добротина баве се најсавременијим начином узгоја биљака – хидропонијом

Гуџићи из Добротина баве се најсавременијим начином узгоја биљака – хидропонијом

Душан и Славица Гуџић из села Добротин код Липљана, безмало две деценије се баве производњом поврћа, а од пре три године узгајају поврће и у воденом раствору или како се то стручно назива хидропонија, по чему су за сада јединствени на Косову и Метохији.

„Хидропонија је савремени начин узгоја повртарских култура, где се заобилазе сви елементи исхране хемикалијама, дакле нема прскања, нема отрова, заобилазе се све болести и једе се искључиво чисто, здраво поврће“, истакао је, у изјави за РТВ Грачаница, Душан Гуџић.

Оно што је веома битно, када је овај вид производње поврћа у питању, јесте да је род далеко већи а и сами производи су далеко укуснији и здравији.

„Примера ради парадајз на једном квадратном метру у земљи роди око 18 килограма, а у хидропонији од 40 до 45 килограма и то је оно што је карактетристично за све производе који се гаје овим системом“,истиче Гуџић.

Ова породица се већ двадесет година бави повртарством,а  од недавно су започели и производњу биљке гоџи из семена, коју у свету сматрају биљком века, односно витаминском бомбом.

„Гоџи бери радимо из семена имамо црвени и црни, направили смо око десет плантажа гоџи берија и осталог бобичастог воћа

Количина гоџи бобица коју Гуџићи тренутно производе је мала, с обзиром на потражњу, због чега се ће се потрудити да прошире производњу. Предности ове биљке су огромне а подручје Косова и Метохије је идеално за узгој тврде Гуџићи.

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …