Главна / Вести / Косово и Метохија / Повећан број корисника народних кухиња Епархије рашко-призренске

Повећан број корисника народних кухиња Епархије рашко-призренске

Народне кухиње Епархије рашко-призренске на КиМ свакодневно, већ годинама, припремају храну за преко 2.000 људи. Иако се број корисника у време пандемије корона вируса повећао, већих проблема у раду ових кухиња за сада нема, преноси Глас Америке.

Хуманитарна организација Епархије рашко-призренске “Мајка девет Југовића”, води пет народних кухиња широм КиМ. Две у општини Каменица и по једну у Врбовцу код Витине, селу Берково у општини Клина и Прековцу код Новог Брда, која је прва отворена пре 20 година, где се налази и централни магацин.

Иако се број корисника у време пандемије корона вируса повећао, ове кухиње функционишу без већих проблема.

„Ми смо добро снабдевени, имамо доста намирница. Јесте се повећао број људи који су у том тренутку били затечени исто као и ми и остали су без брашна, без свега осталог и морали смо да их укључимо да буду наши корисници. Тако да негде око 40 и нешто породица сада имамо више него што смо пре имали. Искрено говорећи сада више и не бројимо своје кориснике, али сигурно да их сада има преко 2.250“, рекла је за Глас Америке директорка Хуманитарне организације “Мајка девет Југовића” Светлана Стевић.

Највише корисника народних кухиња је у једној од најсиромашнијих општина на Косову, Новом Брду. Овде дневно око 700 људи добија по један хлеб и кувано јело.

„Ово фукционише одлично. За људе неспособне, за сиротињу ова кухиња помаже, једноставно свака част. Она носи назив „Мајка девет Југовића“, али мајка девет Југовића је хранила девет синова а ова наша кухиња преко 2.000 корисника”, рекао је Драгутин Перић, вишегодишњи корисник народне кухиње у Прековцу.

За оне који нису у могућности да дођу до Прековца где је седиште народне кухиње за новобрдски крај, организовани су и такозвани пунктови у многим селима. Мањи проблем у достави хране настао је након увођења мера ограниченог кретања због корона вируса.

“У овом периоду сада, два месеца кризе, ми смо се организовали и направили мобилни тим. Имамо значи старе болесне и немоћне људе који су шлогирани и не могу да дођу до пункта. Пре су им комшије носиле хлеб, али сада због корона вируса ми смо се организивали, наши тимови одлазе и носе хлеб и храну и све друго што је таквим болесницима потребно“, каже Светлана Стевић.

Из хуманитарне организације “Мајка девет Југовића” поручују да нико не сме да буде гладан, без обзир које је вере и нације. „Кад је човек ситог стомака онда лакше може да поднесе сва друга искушења и морам да нагласим да ми имамо и одређени број албанских породица, ромске породице, Епархија рашко-призренска не прави разлику у људима. За нас су сви људи исти, нарочито када је глад у питању, ми прискачемо у помоћ и делимо храну и другима“, каже Стевић.

Зашто је постојање народних кухиња значајно, најбоље се показало у ово време кризе изазване корона вирусом, када људи због мера ограниченог кретања нису могли да оду до маркета, који су од неких кућа удаљени и до 15 километара, рекао је за Глас Америке шеф кабинета градоначелника Новог Брда Синиша Марковић.

„Значи ту се јасно видело колико је велики број људи ослоњен и колико њихова егзистенција зависи од рада народне кухиње. То је само један мали доказ. Поред тога што они запошљавају велики број наших суграђана, младих људи, велики број породица је овде и живи заваљујући њима”, казао је Марковић.

У народним кухињама Епархије рашко-призренске запослено је 62 људи.

„Морам да споменем Канцеларију за Косово и Метохију која је ове године уплатила скоро 23 милиона динара за плате свих ових људи који су укључени како у пекаре, кујне, пољопривреду, сточарство. Ја бих да напоменем, а ви и сами то сигурно знате, да смо ми доста самоодрживи. Значи имамо пројекте стоке, имамо краве, козе, овце, бикове, имамо фарму свиња, фарму живине, имамо нашу млекару…“, казала је Стевић.

Народне кухиње Епархије рашко-призренске обезбеђују и редовну ужину за ученике неколико основних школа на Косову а намирницама и хлебом снабдевају и Богословију Светих Кирила и Методија у Призрену.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …