Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина показује нервозу од могућег наставка дијалога

Приштина показује нервозу од могућег наставка дијалога

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да приштинска власт показује нервозу због могућег наставка дијалога Београда и Приштине и да увођењем додатних такси и разним другим потезима покушава да “спречи конструктивну дебату и дискусију”.

Он је нагласио да изјава Аљбина Куртија да “неће разговоре о мапама, посебно не са председницима” у преводу значи да се панично плаши разговора где би са друге стране стола седео Александар Вучић.

“Он би желео да бира ко ће представљати српску страну у разговорима. То показује нервозу од могућег наставка дијалога. Да се то не би десило он и његова влада стално уводе додатне таксе, измишљају различите методе како да спрече конструктивну дебату и дискусију”, рекао је Ђурић.

Додаје да Приштина само декларативно жели наставак дијалога Београда и Приштине, али да унапред кажу да неће правити уступке, да очекују да Србија призна независност КиМ, да ће они признати Србију.

“Као да ми нисмо држава и да чекамо да нас признају Аљбин Курти, Хашим Тачи, Кадри Весељи. Неће дијалог о мапама и да за преговарачким столом седи Вучић. Вероватно би више волели преко пута да виде политичке истомишљенике из Београда”, рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Уставни суд у Приштини ове недеље могао би донети одлуку у корист Хашима Тачија и да Приштина добије нову владу, а Ђурић сматра да је посреди политичка игра и покушај да се одложи евентуално формирање владе у којој Аљбин Курти не би имао кључну улогу.

“Могуће је да је у питању и страх, пошто смо видели најаве да ће бити нереда. То је врло опасна ситуација у којој Срби треба да воде рачуна да не буду увучени у сукоб, јер Србе ни са једном од тих страна не очекује ништа добро”, рекао је Ђурић.

Наглашава да је важно што Срби на КиМ имају јединствену Српску листу и да та листа треба да игра што значајанију улогу у политичком животу.

“Председник Вучић и цео наш тим смо радили годинама да заменимо подељеност на мале феудалне господаре на КИМ којима су лакше манипулисали албански политичари и међународна заједница и да направимо јединствени блок”, нагласио је он.

Истиче да Приштина, али и неке од држава чланица ЕУ гласно говоре шта неће, а да нико неће да каже шта хоће.

“Знамо шта хоће, а то је да натерају Србију да призна независност Косова и то у границама које су они зацртали и прогласили 2008. године. Видимо брутални цинизам у коме неки од њих говоре да су против промене граница, мислећи на границе које су они нацртали 2008. године”, појаснио је Ђурић.

Напомиње да се истурају регионални лидери као што је председник Северне Македоније Стево Пендаровски који је говорио да је против промене граница, а заборавио је да су он и његова политика подржали прекрајање граница 2008. године.

“Гледа да изјавама буде допадљивији Албанцима и Берлину. Он је уз помоћ Албанаца и постао председник Северне Македоније”, навео је он.

Напомиње да економске мере – таксе, које је Приштина увела на робу из централне Србије довеле да тога да су за 20 до 30 одсто поскупеле основне животне намирнице у албанским срединама.

“У српским срединама је добра снадбевеност. На почетку пандемије Албанци масовно похрлили у српске продавнице да се снадбеју. Њиховим лидерима је важније да истерају шовинистичкиу идеологију мржње, него да обезбеде храну”, навео је он.

Подсетио је да је Београд имао потребу да обезбеди помоћ за здравствени систем и у албанским срединама на КиМ током епидемије, али да су то критиковали пришстински лидери – Весељи, Харадинај.

“Они су рекли да би пре умрли него да се тестирају српским тестовима. Људи који су имали конструктиван однос у тој ситуацији су се уплашили и нису желели да приме даљу помоћ”, навео је он и додао да је после тога онемогено српским лекарима да уђу на КиМ.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …