Главна / Вести / Косово и Метохија / Годфри: Решење за КиМ може бити само договор две стране

Годфри: Решење за КиМ може бити само договор две стране

Убеђени смо да се може пронаћи решење за Косово, али то мора да буде договор између две стране, а не нешто што ће бити наметнуо споља, изјавио је данас амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.

“Ако се будемо фокусирали на конректне ствари које су у свачијем интересу, онда ћемо можда постићи известан напредак”, рекао је Годфри гостујући на ТВ Прва.

Упитан да ли вара устисак да САД желе да покрену са мртве тачке косовско питање, он је рекао да је питање Косова веома важно и да САД подржавају дијалог, “којим на неки начин председава ЕУ, између Београда и Приштине”.

“Убеђени смо да се решење може пронаћи, али у том циљу морају да владају обе стане, то решење не може бити наметенутно споља. (Специјални изашаник САД Ричард) Гренел је енергичан човек који сматра да ако уведемо економске подстицаје и ако људи у региону схвате и какве ће бити економске користи имати и ако уклонимо политичке разлике, да ће бити мотивисанији за дијалог. Такође, (изасланик за Западни Балкна) Метју Палмер детаљно разуме политику, историју и културу овог реигона, не само у Србији већ у читавом региону”, рекао је Годфри.

Како је рекао, са њима двојицом се види колико је Вашингтон заинтересован да овде ствари крену путем успеха.

“А, то за нас значи проспритет, стабилност, земља у којој се поштују деморкатске норме и земља која ће бити извозник стабилности и мира у региону. Резултати Србије у борби против короне и сарадња са земљама у региону за време пандемије, показују да постоји сјајна прилика да Србија буде лидер у региону и надам се да ће Србија преузети ту улогу”, рекао је амерички амбасадор.

Упитан да ли има утисак да САД полако губе утицај по питању КиМ и да ли их је Немачка на том плану потисла у страну, он је рекао:

“Често ме то питају, да ли је ово нека битка између глобалних интереса. Не видим тако ситуацију, мислим да овде имамо различите актере и лидере који су заинтересовани за реализацију истог циља, а то је стабилан реигон који ће моћи да помогне просперитет и безбедост региона, мислим да Србија може да буде лидер”.

Гофри истиче да у циљу ресасвања косовског питања Србија мора да се ослони на саму себе и на разговоре с Приштиноом, а да ће САД и ЕУ помоћи у реализацији тог циља.

“Међутим, фокус треба да буде на будућности, а не на прошлости. Гледајмо на будућост и шта је најбоље за Србију и шта она жели. Србија има циљ чланство у ЕУ. Србија је снажна земља на ЗБ и потенцијално велика економија”, казао је Гофри и додао да је то свакако питање Београда и Пришитне.

На питање ко ће, ипак, водити главну реч у решавању косовског проблема и констатацију да Београд сматра да је Косово срце Србије, Годфри каже да то јесте тешко питање, и да се потрага за одговором не налази изван региона.

“Ко ће решити то питање, за нас то није добро питање, већ како ћемо ми решити то питање. Трајно решење може бити искључиво оно које ће постићи стране. Ми желим то да подржимо и подстицајима, док ако покушамо да наметнемо решење споља, то неће бити дуготрајно”, поручио је Годфри.

Додао је и да не мисли да разговора између Београда и Приштине нема већ годину и по дана.

“Не бих рекао да разговора нема, надам се да можда сарадња у домену корона вируса да ће можда дати нове теме за разговор. Био сам присутан на безбедносној конференцији у Минхену када се Гренел састао са Вучићем и Тачијем и говорили смо о конкретним стварима које можемо да урадимо”, рекао је Годфри.

Упитан како Америка гледа на ситуацију у Црној Гори и како ће то утицати на регион, Годфри је рекао да САД пажљиво прате дешавања и да је он у контакту са својим колегом у Подгорици.

Он је рекао да не жели да говори о политичкој ситуацији у земљи у којој није у служби, те додао да САД указују на важност слободе говора, окупљања и вероисповести и да су то ‘’важна питања’’.

Годфри је казао да у овом тренутку и у Србији и у Црној Гори постоји тензија између различитих циљева – заштите становништва од пандемије корона вируса и отварања економије и слободе окупљања.

Подсетио је да је у Србији било хапшења због непоштовања прописа и мера која је држава увела у ванредном стању, као што је забрана кретања и окупљања.

“Та тензија постоји и у Црног Гори. Што се лидери у Србији буду више фокусирали на то шта је у дугорочмом интересу Србије, то ће бити боље’’, рекао је амерички амбасадор.

Додао је да је био веома задовољан како су председник Србије и патријарх разговарали о томе како да се прослави Ускрс и да су, каже, дошли до приступа који је заштитио људе.

Истакао је да је у ситуацији када се вирус полако повлачи и јављају потребе да се мере полако олабаве ‘’важно пронаћи равнотежу’’.

‘’То ће бити јако тежак задатак било да се ради о Црној Гори по питању слободе вероисповести и окупљања и питања безбедности, или о Србији где говоримо о могућности да се људи окупљању на политичким скуповима’’, рекао је Годфри.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …