Главна / Вести / Србија / Криза изазвана Ковидом19 показала значај регионалне сарадње

Криза изазвана Ковидом19 показала значај регионалне сарадње

Криза изазвана пандемијом Ковида 19 показала је колико је важно да регион сарађује, јер вирус не познаје границе, степен економског развоја или друге разлике, поручио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и поновио да је Србија спемна за даље ангажовање у региону ради учвршћивања економских веза и јачања заједничког тржишта.

Дачић је то рекао на видео конференцији министара спољних послова Западног Балкана и министара спољних послова чланица ЕУ које су непосредни суседи региона – Грчка, Бугарска, Румунија, Хрватска, Словенија, који је одржан на иницијативу шефова дипломатија Грчке и Северне Македоније – Никоса Дендијаса и Николе Димитрова.

Министри су разматрали како успешно допринети, кроз заједничку сарадњу, наредним фазама суочавања са социо-економским последицама пандемије.

Дачић је поздравио одлуку о успостављању тзв. “Зелених коридора” у региону, што је омогућило да се током кризе медицинска опрема и основне животне намирнице неометано транспортују кроз регион, без застоја на граничним и административним прелазима.

Дачић је рекао и да је Србија предузела конкретне кораке ка постепеном отварању граница, уз поштовање епидемиолошких препорука, саопштило је Министарство спољних послова.

Он је подсетио да Србија од 1. јуна отвара границе за држављане Албаније, БиХ, Црне Горе и Северне Македоније, што је, каже, такође у духу јачања поверења и сарадње у региону.

“Очекујемо да ће и остали партнери из овог дела Европе, поштујући савете експерата, кренути у ублажавање мера и постепено отварање граница”, навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао и да, без обзира на тренутне околности, Србија није изгубила из вида значај европског пута и свеобухватне реформе друштва.

“Настављамо да радимо на реализацији наших циљева и надамо се да ће, у складу са тим, ускоро бити отворена и нова преговарачка поглавља са Србијом”, закључио је министар Дачић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић: Приштина шест година брутално одбија да врати земљу Високим Дечанима

Одлука Уставног суда у Приштини о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани која је донета пре …