Главна / Вести / Србија / Вучић се састао с патријархом: План да у Црној Гори нема ни СПЦ ни православног народа

Вучић се састао с патријархом: План да у Црној Гори нема ни СПЦ ни православног народа

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са патријархом српским господином Иринејем.

Патријарх српски Иринеј је рекао да је са председником Александром Вучићем разговарао о стању у Црној Гори које је теже него икада у историји.

“То није било за време Отоманске империје и за време комунизма који су имали више респекта према цркви”, истакао је патријарх на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, циљ је да се примени метод које су некада усташе примениле у Хрватској да се протера српски народ и да се тамо уништи СПЦ.

“Питам себе и све друге, да ли Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање-више он стоврио у Црној Гори, план је да тамо нема СПЦ нити православног народа”, каже Иринеј.

Патријарх каже да се ствара нова нација- црногорска која треба да истисне све што се зове српско.

“Ми поштујемо Црну Гору као државу, каже патријарх. “Нажалост није прихваћено постојање српског народа у Црниј Гори, са болом у души позивам Ђукановића да размисли шта ради”, рекао је он.

Последњи њихов разговор био је пре недељу дана поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника Српске православне цркве у Црној Гори.

Тада су упутили подршку верницима и свештенству у Црној Гори и изразили забринутост поводом хапшења и статуса Српске православне цркве.

Вучић: Политика се меша у црквено уређење

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са патријархом разговарао о ситуацији у Црној Гори, али и у региону.

“Ми разумемо став СПС, али ми морамо да будемо обазривији, ми нећемо да радимо оно што су они нама радили”, рекао је председник Вучић.

Он је подсетио да је црногорски министар рекао да се Србија меша у унутрашње ствари Црне горе, заборављајући да су се они директно умешали признајући Косово и Метохију.

“За нас је посебно интересантна чињеница да се политика меша у црквено уређење, као што ми то не радимо, сматрам да то није у реду и ни у Црној Гори”, рекао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Преминула још 1 особа, новозаражених 25

Ковид 19 однео је још један живот у Србији. Према последњим подацима, коронавирус је потврђен …