Главна / Вести / Косово и Метохија / Тајмс: Главна брига за сведоке Специјалног суда у Хагу за злочине ОВК је како остати жив

Тајмс: Главна брига за сведоке Специјалног суда у Хагу за злочине ОВК је како остати жив

Бивши косовски посланик и ратни ветеран Гани Геци каже да је преживео три политички мотивисана атентата у протекле 22 године, а сада због могућег сведочења у Специјаном суду очекује да би се могао десити и четврти покушај, преноси Коха.

Први напад била је заседа на његов аутомобил, у којем један од нападача убијен у оружаном сукобу. Три године касније две његове пријатељице убијене су атентату док је Геци успео да побегне, иако је био погођен у обе ноге.

Пре шест година, Геци је у кафићу убио особу која га је напала, због чега је завршио у затвору. Апелациони суд га је ослободио две године касније, јер је утврдио да је била у питању самоодбрана.

Геци данас има 53 године и свој оклопни аутомобил у подруму куће у Дреници, јер сумња да би могао да се догоди и четврти покушај атентата. Откако је саслушан у Специјализованим коморама Косова, боји се да би могли да га убију непријатељи и тако га ућуткају, пише британски Тајмс.

Његови страхови имају везе са три оптужнице за злочине које су починили припадници ОВК – некадашњи савезници НАТО-а у борби за независност.

Оптужнице су, како пише Тајмс, подстакле садашњег председника Косова, ветерана ОВК и бившег балканског лидера кога фаворизује Запад Хашима Тачија да апелује на америчког државног секретара Мајка Помпеа и од њега затражи помоћ.

За сведоке, попуг Геција, главна брига је остати жив.

„Бојим се да би ме могли убити, можда не због мог сведочења, већ да би заплашили остале сведоке“, каже Геци.

Садржај оптужница Специјалног суда остаће тајна до одборења судије за претходни поступак Николаса Гиљоа из Француске, који има рок од шест месеци да донесе одлуку.

Тачи је посебно за то заинтересован јер се његово име помиње 27 пута у документу Савета Европе из 2011. У извештају швајцарског сенатора Дика Мартија наводе се ужасне злоупотребе ОВК током и непосредно након рата, када је Тачи био на челу Политичке управе.

Тачи и његови савезници увек су негирали умешаност у било који од ових злочина, а његови сарадници кажу да председник уопште није забринут због садржаја оптужница.

“Суд је независан и у овој фази нико нема појма ко би могао бити укључен у први талас оптужница. Очигледно је да је председник међу првима на листи у извештају Дика Мартија. Свестан је да ће на то можда морати да одговори ако га суд позове. Али то није његова свакодневна преокупација”, рекао је Тачијев дугогодишњи саветник Беким Шолаку

Према наводима Тајмса, познато је да је већина истрага усмерена на случајеве повезане са политичким убиствима чланова Демократског савеза Косова, од стране наоружаних припадника из ДПК, партије коју је у ОВК основало Тачијево политичко крило.

Активисти ДСК процјењују да је око 80 чланова њихове странке убијено током и непосредно након рата.

Геци, један од чланова ДСК-а, сигуран је да покушаји атентата на њега имају политичке мотиве, док своју лојалност убијеним колегама из ДСК-а наводи као разлог зашто је говорио о убиствима.

“Никада нећу одустати од овог питања”, рекао је и навео да су одговорни за та убиства кукавице и треба их привести правди.

Оптужнице су подстакле крхку политичку ситуацију на Косову и шире. Тачи је писао Помпеу у новембру, позивајући америчку администрацију да предуземе реформе у истрази.

Помпео је послао оштар и одлучан одговор у ком је упозорио Тачија на покушај кршења процедура.

Месец дана након што су у Хагу подигнуте прве оптужнице, косовска влада предвођена Аљбином Куртијем, који је највио борбу против корупције, била оборена у парламенту.

Њен пад се догодио као резултат спора око таксе на српску робу. Представници ЕУ су због тога дошли у сукоб са америчким колегама јер је, према њиховом мишљењу, омогућено гласање о поверењу влади, како би Тачи могао да преузме политичку иницијативу, пише Тајмс.

Дан пре него што се гласало о поверењу влади, амерички амбасадор на Косову Филип Коснет пружио је подршку овој иницијативи на Твитету.

Акцију је осудила известилац Европског парламента за Косово Виола Фон Крамон.

“Како као амбасадор можете изразити задовољство свргавањем функционалне владе током пандемије коронавируса? Невероватно. Неодговорно “, написала је она на Твитеру.

Међутим, пише Тајмс, Тачи и Трампова администрација нашли су заједничку основу као део напора САД у циљу постизања споразума између Србије и Косова. Тачи је, раније, спомињао могућност таквог споразума, који укључује „корекцију граница“, што је дипломатски израз за рамену територија.

САД су отворене за такву идеју, док се европске државе, забринуте за било какво померања граница на Балкану, оштро противе.

То што Србија не признаје независност Косова показало се као препрека европским интеграцијама, и за Београд и за Приштину. Заговорници размене територија тврде да ако се размене делови територија у којима живи њихово мањинско становништво, моћи ће да се потпише историјски мировни споразум који би за Трампа значио победу у спољној политици, пре председничких избора који се одржавају у новембру, али би могао да утиче и на суђења у Хагу.

„Чинило се као готов рецепт за могући успех у међународним односима; споразум између Косова и Србије, који ће се уочи америчких избора називати као успех Трампа и његове администрације “, каже потпредседник косовске владе Хаки Абази, који се противи размени територија.

Према његовим речима уколико би се “Тачи фотографирао с Вучићем и Трампом како у Бијелој кући потписује споразум, то би му повећало шансе да буде размотрен за Нобелову награду за мир, и извукло би га из Специјалног суда“.

Привођење одговорних пред лице правде током претходних суђења за злочине на Балкану није успело да промовише помирење или ублажи национализам.

„Ово је последња нада да се може нешто учинити да се открију послератна убиства припадника ДСК“, рекао је Геци додајући да очекује да види да ли ће бити још покушаја атентата, пише Тајмс.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …