Главна / Вести / Косово и Метохија / Звоно са порушене цркве Св. Николе у Словињу сачувано и постављено на цркви у Новом Бадовцу

Звоно са порушене цркве Св. Николе у Словињу сачувано и постављено на цркви у Новом Бадовцу

Насељем Нови Бадовац по први пут огласило се црквено звоно новоизграђене цркве посвећене Светој Анастасији Српској. Звоно, важно за цркву и верујући народ, има и додатни значај, јер је са порушене цркве Светог Николе у селу Словиња, општина Липљан. 

Свештеник Дарко Маринковић, истиче да црквено звоно има “симболику позива на службу, али да исто тако може да објављује неке  радосне догађаје, као и оне жалосне.

“Оно што морам да напоменем је да је ово звоно сачувано и поред страдања цркве Св. Николе у Словињу  која је,  по казивању мештана овог села, била величанствена творевина за коју је ово звоно поручено из Грчке. Преживели сродници тог Црквеног управног одбора и њихови пријатељи који су учествовали у изградњи цркве, иницирали су да се ово звоно постави управо на цркви у Новом Бадовцу, где су се неки од њих настанили након прогона из свог села и где још увек живе”, каже свештеник Маринковић.

Звоно је постављено захваљујући предузећу Електрокосмет Приштина са седиштем у Грачаници, које је уступило своје специјално возило са дизалицом, а на члановима Црквеног одбора је да доврше изградњу звоника и уреде простор око цркве.

Члан Црквеног одбора Новог Бадовца Драгољуб Ивић, каже да је унутрашњост цркве скоро завршена.

“У току су завршни радови, али то су ситнице које ћемо завршити ускоро. Остаје нам да уредимо двориште и прикупимо још мало пара да направимо кров за звоник и надам се да ћемо и то ускоро завршити на радост наших суграђана”, каже Ивић.

Уколико сви ови радови буду текли по плану, освећење цркве са звоником у Новом Бадовцу обавиће се 4. јула, на празник Свете Анастасије Српске.

 

 

Check Also

Српска листа осудила напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици

Српска листа најоштрије осуђује синоћни напад на објекат Електрокосмета у Косовској Митровици, приликом кога је начињена …