Главна / Вести / Косово и Метохија / Европска унија донирала Косову и Метохији 5 милиона евра за борбу против корона вируса

Европска унија донирала Косову и Метохији 5 милиона евра за борбу против корона вируса

Заменик шефице Канцеларије ЕУ на КиМ Рикардо Сери уручио је данас Косову другу туру помоћи ЕУ за борбу против Ковид-19. Ово је примио Арбен Витиа, косовски министар за здравство, у централном складишту Министарства здравља у Приштини.

Помоћ, вредна више од 1,3 милиона евра, састоји се од 60.000 респираторних маски ФФП2, 19.000 штитника за лице, 60.000 једнократних комбинезона, 171.900 пари хируршких рукавица и 15.000 литара средства за дезинфекцију у судовима за коришћење, а све ово је испоручено у 6 камиона, преко Канцеларије УН за пројектне услуге.

“Срећан сам што сам данас овде, да испоручим још једну пошиљку медицинских залиха као део хитне подршке ЕУ за Косово* у циљу борбе против пандемије Ковид-19” рекао је Сери.

„Делотворно управљање било каквим будућим избијањем пандемије наставља да буде приоритет. Уз сарадњу са свим грађанима, КиМ ће наставити да буде успешно у превенцији ширења вируса Ковид-19. Желим да искористим ову прилику да захвалим целокупном медицинском особљу које се налази на првој линији фронта у овој пандемији“.

У априлу је Европска унија испоручила Косову више од 1,4 милиона различитих заштитних медицинских рукавица, 4.000 штитника за лице, 3.000 заштитних наочара, 4.000 литара средства за дезинфекцију руку, 10.000 комплета једнократних чаршафа за кревете и 50 кутија за транспорт лабораторијских узорака.

Током наредних недеља ЕУ ће такође испоручити и друге ствари, као што су вентилатори (респиратори), амбулантна возила, болнички кревети, дефибрилатори, пумпе за инфузију, оксиметри за пулс, монитори за пацијенте, електрокардиографи, респираторне маске, тестови, цевчице, лекови и друге неопходне ствари.

Поред ове директне помоћи за здравствени сектор, ЕУ такође припрема и око 63 милиона евра као средњорочну меру за помоћ у социо-економским грантовима и око 100 милиона евра кредита као макроекономску помоћ за Косово и Метохију.

Извор: ТВ Мост

Check Also

У Грачаници још четири особе заражене короном

На територији општине Грачаница у последња 24 сата четири особе оболелеле су од Ковида 19, …