Главна / Вести / Косово и Метохија / Данчетовић: Срби у селима општине Обилић у изолацији 20 година

Данчетовић: Срби у селима општине Обилић у изолацији 20 година

Од почетка пандемије коронавируса представници Привременог органа општине Обилић  су на терену обишли сва старачка и социјално угрожена домаћинства, којима су подељени подељени пакети помоћи и лекови, рекао је за РТВ Грачаница председник Привременог органа општине Обилић Горан Данчетовић.

„Сагледали смо приоритете на територији општине Обилић, нека места живе у изолацији 20 година и пре КОВИДА 19. Оно што смо прво урадили, јесте обезбеђивање животних намирница за које се побринула Канцеларија за Косово и Метохију али и многи други донатори који су помогли. Укупно до сада збринули смо 407 породица са прехрамбеним и хигијенским пакетима помоћи и око четири  тоне брашна“, рекао је Данчетовић.

Тренутно као највећи проблем у овом тренутку свих мештана у општини Обилић јесте раздвојеност породица.

„ Углавном су старачка домаћинства у селима која су мањински српска , а породице су им у централној Србији, па не могу да их обилазе. Уз помоћ волонтера стигли смо тамо где је било најпотребније обезбедили смо храну, а у сарадњи са Домом здравља Обилић на почетку пандемије лекове за дијебетичаре, малигне болеснике, а сада и за све оне којима је потребна терапија. Оно што сам приметио људима је била потребна и психосоцијална подршка“.

Један од највећих проблема пољопривредника је где да пласирају своје производе, јер је овај крај познат по повртарству.

„ До сада су своје производе пласирали до Косовске Митровице, а данас већ размишљају на пренамену и узгајању других биљака које би се пласирале овде и тиме били сигурни у своје улагање и труд који треба да се исплати на крају“.

 

Check Also

Дојче веле: Злочини УЧК – Кад сведоци утихну

“Као у лошем мафијашком филму”, под тим насловом пише швајцарски Тагесанцајгер о застрашивању сведока на …