Главна / Вести / Србија / Да ли Срби стварно угрожавају Мила Ђукановића?

Да ли Срби стварно угрожавају Мила Ђукановића?

На дан када је Црна Гора пре четрнаест година прогласила своју независност, режим Мила Ђукановића остаје одлучан у намери да, кроз Закон о слободи вероисповести, конфискује имовину СПЦ и угрози осам векова стару аутокефалност ове институције. Црногорски председник најавио је могуће формирање цркве православних Црногораца, а Србија поручује да политика не би требало да се меша у унутрашње црквено уређење, као и да ће, поштујући независност Црне Горе, заштитити права свог народа.

Чини се да стање српског народа и српске цркве у Црној Гори никада није било теже, сматрају аналитичари и кажу да Закон о слободи вероисповести заправо има за циљ разарање СПЦ и обесправљивање српског народа, који се са правом осећа узнемирено. Оно што забрињава је чињеница да се Мило Ђукановиц, у својој намери да што дуже остане на власти, игра опасним и запаљивим стварима и да је у изборној години спреман да прекраја историју и избрише идентитет читавог једног народа.

“Мило Ђукановић је своју каријеру изградио на једној снажној антисрпској мржњи и на покушају да се представи као некакав бранилац западних интереса, које наводно угрожава Србија. А кад се каже Србија, одмах се мисли и Русија, а Ђукановић истрајава на томе”, каже за Телевизију Мост председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун. Подсећајући да је Ђукановић прошле године почео једну класичну хибридну операцију, која је веома добро и пажљиво планирана, чији је почетак било усвајање Закона о слободи вероисповести, Дрецун оцењује да Ђукановић на тај начин мора да створи непријатеља црногорске државности, да би се онда он појавио као неко ко “поново спашава Црну Гору” од измишљеног непријатеља – да би добио изборе.

То што Ђукановићев режим упорно жели да изазове конфликт и за то оптужи званични Београд показује колика је његова жеља да остане на власти, сматра некадасњи шеф Координационог тела за КиМ Небојса Човић. Говорећи за Телевизију Мост, Човић је изразио мишљење да црногорски председник, изгледа, није свестан какве последице може да произведе поигравање са аутономијом СПЦ, која је старија и од Србије и од Црне Горе.

“Опасни су потези када ви Србе искључујете из војске и полиције у држави Црној Гори”, каже Човић, уз оцену да Београд, по његовом мишљењу, нема баш велики простор у коме би се понашао дефанзивно. С друге стране, једна од јаких полуга моћи Црне Горе у економском смислу лежи у Србији и у Београду, што  – према Човићевим речима – ми треба врло јасно да сагледамо. “Црна Гора јесте мултиетничка, али је мултиетничка тако да Србима треба ‘откинути главу’ или да не постоје”, наводи Човић и истиче да и у том делу треба предузети врло јасне и конкретне мере.
“Кад одете у Црну Гору на летовање, ви не финансирате људе који доле живе већ финансирате Ђукановићев картел. Ја знам да њега боле моје речи, јер се ми јако добро знамо. У шта се он претворио – мислим да му се преци преврћу у гробу”, каже Човић, објашњавајући да не разуме Ђукановићево размишљање, које у основи има власт по сваку цену.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је, на конференцији за новинаре поводом две године свог мандата, рекао да ће власт истрајати у намери да обнови цркву као што је пре четрнаест година обновила своју државност. Он је истакао да је Закон о слободи вероисповести потребан Црној Гори и да је донет у право време, као и да ниједној верској заједници – па ни СПЦ – не припада право да присваја туђу имовину.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Вучић: Следе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

ПредседникАлександар Вучић изјавио је данас да очкује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те …