Главна / Друштво / Саветовалиште за дијабетес свакодневно помаже и едукује дијабетичаре

Саветовалиште за дијабетес свакодневно помаже и едукује дијабетичаре

Саветовалиште за дијабетес, које ради у оквиру Дома здравља Грачаница и у току пандемије корона вируса свакодневно је пружало савете и едуковало дијабетичаре како поступати и како се заштитити од епидемије, нарочито с обзиром на чињеницу да су пацијенти од дијабетеса ризична категорија становништва. Владимир Петковић, шеф овог саветовалишта и сада упућује апел дијабетичарима да време вируса није прошло, да вирус кружи и да се и даље треба придржавати заштитних мера.

– Све службе Дома здравља Грачаница чиниле су све да у току пандемије буду испоштоване све мере које препоручује кризни штаб и Министарство здравља Србије. Када су у питању дијабетичари, увек покушавамо да укажемо да је веома битно да воде рачуна о свом здрављу. Пацијенти који болују од дијабетеса, уколико би се заразили имали би много тежу клиничку слику него други и то би било погубно по њихово здравље. Баш због тога саветујемо дијабетичарима посебан опрез и придржавање свих мера – каже за Јутро РТВ Грачаница Владимир Петковић.

По речима Петковића, опасност од вируса и даље постоји. Непотребно је себе излагати повећаним ризицима како бисмо избегли заражавање.

– Данас је дијабетес здравствени проблем са којим се живи. Потребно је само едуковати пацијенте и указати им на шта да обрате пажњу, а то је пре свега здрава исхрана, физичка активност, дисциплина, наравно поред терапије која се користи – каже Петковић за наш програм.

Саветовалиште за дијабетес организатор је и бројних саветовања управо на тему едукације дијабетичара и њиховог сналажења у свакодневном животу, све у циљу лакшег живљења са овом болешћу.

 

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …