Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: “Ко сте ви, шта се то вас тиче шта ће да раде Срби и Албанци?”

Вучић: “Ко сте ви, шта се то вас тиче шта ће да раде Срби и Албанци?”

На конференцији за новинаре, која је одржана после пријема медицинских радника, председник Александар Вучић је одговарајући на питање новинара ТВ Мост рекао да више европских држава води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде, као да је то ствар договора “великих”, а не Срба и Албанаца.

Вучић је, коментаришући изјаву америчког амбасадора Годфрија да Београд и Приштина треба да нађу компромисно решење без мешања са стране, рекао да веома поштује амбасадора САД, да је веома коректан човек који би желео компромисно решење и да са његове стране није осетио никакав притисак.

“Али, да не будемо лицемери, у више европских држава се води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде. А ко сте ви, шта се то вас тиче шта ће да раде Срби и Албанци?”, указао је Вучић.

Како каже, по томе испада да није вазно шта мисле Срби и Албанци, већ  шта мисле велики, а ми треба да ћутимо и каземо – “у праву сте”.

“То  је много вазно за оне у Њу Кастлу, Бремену, Лилу, а кога брига за Србе у Куршумлији, Грачаници, Гораждевцу….или  Албанце у Пећи. Мало је сумануто, али то је свет у коме живимо. Велики себи дају све за право, а ако кажете несто о њиховој земљи биће увређени, а ако кажете шта мислите не добијете одговор, иако свако зна шта је истина. Али са тим притисцима ћемо се и даље суочавати”, указао је Вучић.

“Морамо да се боримо за своје интересе и кажемо много сте нам важни, али ми водимо своју независну и слободарску политику”, поручио је Вучић.

Упитан да прокоментарише  изјаву Хашима Тачија о размени територија и да сања о томе да Косову припадну Прешево, Медвеђа и Бујановац, Вучић је рекао да га снови не занимају.

“Што се тога тиче нек остане на сновима”, рекао је председник Александар Вучић.

На наводне понуде, каже, неће да одговара, јер су бесмислене, попут Тачијеве.

Вучић је, упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Мевеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Каже да је јуче на састанку Квинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разне приче које се продају новинама, али да није добио одговор.

“Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а, ако то буде онда, ће одговор бити “не””, нагласио је он.

„Када погледате Медвеђу можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Каквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу – Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још сест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост“, објаснио је он.

Вучић је рекао да не мисли да је то решење.

Казао је да онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Косово, а потом некада нешто добије, поручио је да то да ће Србија некада нешто добити окаче „мачку о реп“.

„Је ли суштина да сваким даном говорите да Србија не може териториално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно поступили признајући Косово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите“, поручо је Вучић.

Каже да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.

“Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам педседник Србије… Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао“, додао је он.

Казао је да је рационалан и прагматичан човек, и да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.

“Није Србија ни близу иста држава, каква је била пред 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999., 2000., 2006., 2008., 2010… Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталимо и да будемо у томе испред осталих”, закључио је Вучић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …