Главна / Друштво / Прегледање тестова са мале матуре у скенер-центрима; матуре и екскурзије зависиће од ситуације

Прегледање тестова са мале матуре у скенер-центрима; матуре и екскурзије зависиће од ситуације

У основним школама на Косову и Метохији све је спремно за полагање мале матуре, а оно што је новина јесте начин достављања готових тестова Министарству просвете Србије. Досад су се, по завршетку полагања, тестови најпре слали школској управи, која  би их даље прослеђивала министарству, али од ове године,како за Радио Косовску Митровицу каже начелница школске управе у Косовској Митровици Јасмина Дедић, са том праксом је готово.

„Сада имамо скенер прегледаче. На Косову и Метохији ћемо имати четири скенер-центра, у које ће бити послати тестови на преглед.  Имали смо онлајн обуку за директоре и супервизоре. Проблем нам је недостатак физичког сусрета са њима, како би обука била  боља, али надамо се да ће све проћи без проблема“ каже Дедић и додаје да је ова новина уведена, како би се простор за било какве малверзације, свео на минимум. Обзиром да се ради о посебном софтверу који аутоматски очитава бодове, шанса да се било шта накнадно допише и доради у тесту је непостојећа.

„ Има мало бојазни око тога како ће све то изгледати, јер то није новина само за нас, већ и за министарство и све школе, али верујем да ћемо се снаћи“ каже Дедић и додаје да постоји још један страх – да ли ће бити проблема око достављања тестова.

„То је увек јако велики проблем, транспорт тестова. Ми увек апелујемо и министарство и држава Србија  на надлежне… То је образовање, ту не би требало да буде никаквих баријера нити граница“ каже Дедић.

Полагање мале матуре заказано је за 17, 18. и 19 мај, а цела процедура ће се вршите под измењеним околностима, које подразумевају полагање у мањим групама, формираним тако да ни једног тренутка у једној просторији не буде више од девет ђака. Школе су и за то апсолутно спремне, каже Дедић и подсећа да је намера Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се за две године, у потпуности пређе на онлајн полагање мале матуре.

Када је реч о упису у школе, Дедић каже да је упис на предшколски програм почео, и да се он обавља електронским путем. Међутим, када је реч о упису у основне и средње школе, ту је ситуација нешто другачија.

„Код нас ће електронским уписом  ићи нешто теже, али уписа ће бити. Да ли ћемо се определити за електронску варијанту, или за лични упис, то ћемо тек видети,  а о свакој одлуци ђаци и родитељи ће бити на време обавештени“ каже Дедић.

Од септембра све школе на КиМ у систему  е – дневник

Новина је и то да ће од септембра месеца, све школе на Косову и Метохији користити електронски дневник, каже Дедић.

„Електронски дневник се посебно у време епидемије показао као јако добар. Иако су неки имали сумње и отпор, ипак није тако. Све школе које су имале електронски дневник,  сада немају потребе да одлазе у установе ради сређивања дневника, јер су све време то радили док се одвијала онлајн настава. И, ако је било школа које нису биле у том систему, од септембра неће бити тако. Све школе ће бити укључене у тај систем  и то је добро“ каже Дедић.

Да ли ће бити матурских вечери, екскурзија….?

На питање да ли ће бити матурских вечери, Дедић каже да о томе није донета никаква чврста одлука, и да све то зависи од епидемиолошке ситуације.

„Засад немамо никакву званичну одлуку о томе. Уколико се епидемија у потпуности стопира, постоји могућност одложеног  организовања матурских вечери. Можа тамо, након уписа на факултет. Алли ипак, одлуке још нема, и све ће зависити од тога како се епидемиолошка ситуација буде  одвијала“ каже Дедић.

Број деце која се уписују и у основну и у средњу школу у школској 2020/2021. години је у оквиру вишегодишњег просека и нема значајнијих осцилација, додаје Дедић.

Рад на даљину – тест за све нас у просвети

И ђаци и родитељи и цео наставни кадар, одлично су се снашли са онлајн наставом, новим видом комуникације на даљину а чак и они старији професори и наставници, успели су да се укллопе и овладају вештином коришћења савремених телекомуникационих  средстава.

„Хтела бих да похвалим и да се захвалим свим наставницима, ученицима и родитељима и свима који су учествовали у целом том пројекту, који смо добили силом прилика, али смо га успешно савладали.  Најважније је да смо сви били здрави, јер смо свакодневно добијали извештаје о здравственом стању деце и запослених. То је најбитније“ закључила је Дедић и нагласила да захваљујући ангажовању Министарства просвете Владе Србије, ђаци у свим српским срединамана Косову и Метохији, технички су били оспособљени да наставу испрате на најбољи могући начин.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …