Главна / Вести / Косово и Метохија / Београд и Приштина, постоји ли решење које неко може да понуди

Београд и Приштина, постоји ли решење које неко може да понуди

Председник Александар Вучић каже да не зна шта би могла бити понуда за решење питања Косова и Метохије, али да ће ако буде оно што назире, његов одговор бити “не”. Упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Мевеђу и Бујановац, рекао је да понуду такве врсте није добио.

За истим столом делегације Београда и Приштине последњи пут седеле су у октбору 2018. У међувремену није се много одмакло. Зато чуди јучерашња изјава в. д. косовксог премијера Аљбина Куртија – да је Приштина спремна за дијалог са Београдом, а да датум наставка зависи од ње. Куртијеве тврдње о споразуму између Косова и Србије Хашим Тачи види као чаршијске приче.

“Сањам да Прешево, Медвеђа и Бујановац буду припојени, и то без угрожавања територијалног интегритета Републике Косово”, рекао је Хашим Тачи.

“Што се снова тиче ја нисам доктор и нећу тиме да се бавим, снови ме не занимају било чији. Нек остане на сновима”, одговара Александар Вучић.

Размену територија заговарају и одређене партије на Космету. Њихов модел је 17 српских села на северу Косова за Прешево, Медвеђу и Бујановац. Српски председник преборајава, четири општине на северу Космета, шест јужно од Ибра и три села са већински српским становништвом. Села му, каже, нико никада није ни помињао.

“Јуче сам на састанку Квинте рекао – шта је то што ви видите као решење, осим тих празних прича које продајете свим новинама из јавног живота Београда и Приштине, Европе и света. Кажите ми које је то суштинско решење, е на то још нисам добио одговор, то још ни од ког нисам добио одговор и не знам шта је то што би неко могао да нам понуди. Али назирем шта би то могло да буде, и ако је то оно што назирем, на то мој одговор биће ‘не'”, рекао је Вучић.

Београдски медији преносе да су албанске организације у Америци писале председнику Трампу тражећи да промени политику на Балкану и да не подржи идеју о било каквој промени граница. У писму тврде да је политика Америке промењана а размена територија подржана због српског лобирања. Иницијативу, поготово од Албанаца у Њујорку и Вашинготну, Александар Вучић не потцењује, јер су, каже, моћан фактор.

“Морамо да водимо рачуна о томе. Ја не мислим да је председник Трамп на нашој страни али не мислим да је човек који не жели да чује нашу страну, што је огромна промена у односу на оно што смо имали раније”, навео је председник.

Решење за Косово и Метохију мора бити договор две стране, а не наметнуто споља, чуло се недавно од америчког амбасадора у Србији. То понавља и српски председник, додајући да је амбасадор Годфри један од ретких који жели компромисно решење.

Извор: РТС

Check Also

Бисљими: Апликација Приштине за Савет Европе усклађена са пријатељима Косова

Заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими рекао је данас да је апликација за чланство …