Главна / Друштво / Градоначелници косовских општина траже скраћење друге фазе епидемиолошких мера

Градоначелници косовских општина траже скраћење друге фазе епидемиолошких мера

Асоцијација косовских општина (АКМ) затражила је скраћење друге фазе епидемиолошких мера, предузетих у борби против ковид-19. У саопштењу за медије градоначелници су затражили да се мере преиспитују само у складу са ситуацијом, која је, како оцењују, позитивна.

Из Асоцијације поручују да је другу фазу обележио економски пад, те да је треба преиспитати и скратити.

“Председници општина захтевају да се мере преиспитају само у складу са ситуацијом, без ризика по јавно здравље. С тим у вези, на темељу принципа и тренутне економске ситуације, са тенденцијом значајног економског пада, сматрамо да другу фазу треба преиспитати и скратити. Економски губици могу бити огромни”, упозоравају у заједничком саопштењу градоначелници косовских општина.

АКМ најављује да ће се, због ситуације изазване ковид-19, смањити приходи општина, додајући да ће, ако се настави друга фаза, бити оштећена и предузећа.

“Са друге стране, општински прорачуни састоје се од државних грантова, централних капиталних инвестиција и сопствених прихода. Главни приходи општина састоје се од: пореза на имовину, грађевинских дозвола и комуналних пореза. Ти су приходи знатно опали и ако се настави с другом фазом, прво ће бити оштећена предузећа, која за један нерадни дан бележе значајне финансијске губитке, али ће и општински буџети претрпети штету због немогућности пословања предузећа ”, наводи се даље у саопштењу.

Градоначелници процењују да ће даљим олакшавањем мера, грађани започети са плаћањем општинских обавеза, што ће повећати општинске буџете.

У међувремену, средства из општинских буџета, биће уложена у пројекте који ће побољшати живот грађана, закључује се у саопштењу Асоцијације.

Покрајинско Министарство здравља започело је са процесом ублажавања мера у борби против коронавируса 4.маја, кроз три фазе.

У току је друга фаза, која је почела 18. маја и трајаће до 1. јуна, а ублажавање мера зависи од процене ситуације и препорука Института за јавно здравље и Светске здравствене организације.

Извор: Радио Контакт Плус, ТВ Мост

Check Also

Преминуо Игор Старовић, фронтмен групе “Дивљи кестен”

Фронтмен поп групе “Дивљи кестен” Игор Старовић преминуо је данас, после краће болести, у 56. …