Главна / Друштво / Гугутке већ пет година излежу своје младунце на тераси породице Ђорђевић

Гугутке већ пет година излежу своје младунце на тераси породице Ђорђевић

Породица Ђорђевић у Грачаници, пре пет година, с љубављу је прихватила  два, сасвим неуобичајна и несвакидашња, станара.

„То су птице које су годинама покушавале у нашем дворишту да напрве гнездо, али им није успевало. Гледајући то дошао сам на идеју да им ја помогнем и направим гнездо. То сам урадио од пластичне кутије у коју сам ставио мало сламе, а сместио сам је испод надстрешнице где су оне саме покушавале да направе гнездо“, истакао је у разговору за РТВ Грачаница, Душан Ђорђевић.

Он истиче да се ради о птицама којих је код нас све мање и које полако постају угрожена врста. Ми ту птицу зовемо гугутка, а зову је још и кумрија или турски голуб.

„Ова птица обично бира насељено место за гнездо где ће да излегне јаја, јер њени највећи непријатељи су птице грабљивице. У гнезду испод наше кућне надстрешнице обично се излегну по два птића. Оно што је било интересанто за мене, који помно посматрам шта се дешава са овим птицама већ пет година, јесте да мужјак и женка наизменично леже на јајима и никада не напуштају гнездо док се птићи не излегну“, прича Душан и додаје да је такође интересантан начин на који гугутке хране своје младунце.

Према његовој причи,  гугутке леже на јајима око две недеље, а отприлике толико времена је потребно да птићи одрасту, што се одвија невероватно брзо.

Након што почну да лете, младунци одлазе, а стари пар ових птица остаје веран домаћинима и након кратког времена опет излега јаја и тако око пет пута годишње.

„Ове птице су нам јако драге, посматрамо их, хранимо по потреби и гледамо како расту младунце који убрзо одлазе, па нам и жао буде ал тако је обично у животу и ми људи, и животиње па и свака биљка има свој животни ток и причу за себе“, истиче Душан, који је љубитељ птица и у свом домаћинству гаји и јапанске препелице.

Ова породица истиче да се нада да ће ово гнездашце на њиховој тераси наследити неки од многобројних младунаца ових птица и да ће птице наставити да их увесељавају својом песмом.

Check Also

Дечји хор “Деца неба” обележио Светски дан породице: Хоћемо срећну породицу!

Поводом Међународног дана породице, Дечји црквени хор храма Светог Димитрија „Деца неба“  извео је данас …