Главна / Вести / Србија / Дачић: Стамбени програм док све породице не буду збринуте

Дачић: Стамбени програм док све породице не буду збринуте

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је данас кључеве од 20 станова за избегле породице у Ваљеву, у склопу реализације Регионалног стамбеног програма у Србији у оквиру Потпројекта 5.

Регионални стамбени програм има за циљ да стамбено обезбеди најугроженије породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица.

Програм се спроводи у Србији, али и у Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Министар Дачић је током церемоније уручивања изјавио да Регионални стамбени програм представља не само успешну иницијативу и позитиван пример суочавања са хуманитарним последицама присилног расељења, већ и својеврстан пример успешне и конструктивне регионалне сарадње, због чега је препознат и похваљен и од стране међународне заједнице.

Шеф српске дипломатије нагласио је да након целих 25 година, наши суграђани који су често живели у условима недостојним за живот човека, и који су неретко морали да мењају своје пребивалиште, имаће једну бригу мање, јер ће добити свој кров над главом.

„Желим да вас уверим да Влада Републике Србије, заједно са осталим партнерима, наставља да снажно подржава Регионални стамбени програм, све док и последња избегличка породица не буде адекватно и трајно стамбено збринута како кроз изградњу стамбених јединица, тако и кроз доделу грађевинског материјала“, изјавио је Дачић.

Управо из тог разлога, изражавам наду да ће се плодна регионална и међународна сарадња у оквиру Програма наставити и у будућности, истакао је Дачић.

Двадесет станова данас усељених представљају завршене стамбене јединице из Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма, а намењени су суграђанима који су, услед трагичних догађаја и ратних сукоба 90.-их година били принуђени да трајно напусте своја огњишта.

Вредност овог Потпројекта износи 52 милиона евра, од којих је 38 милиона из донације Регионалног стамбеног програма, док је нешто више од 13 милиона евра обезбедила Република Србија у виду националне контрибуције.

Дачић је навео да је, у оквиру овог Потпројекта, планирано усељење укупно 1.847 стамбених јединица, од чега 827 станова у 25 локалних самоуправа, међу којима су Крупањ, Зрењанин, Ужице, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Чајетина, Кикинда, Ириг, Крушевац, Лозница, Лучани, Мало Црниће, као и многе друге општине и градови.

Дачић је додао да су највећи донатори Регионалног стамбеног пројекта пријатељи и партнери из ЕУ, а да су важне карике у његовој реализацији УНХЦР и ОЕБС. Несебична и снажна подршка свих партнера Програма је омогућила да многи наши суграђани трајно реше стамбено питање, на чему смо им неизмерно захвални, истакао је.

Дачић и додао да верује да ће у новим домовима наћи мир, сигурност и безбрижнију будућност.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић: Тешка зима је пред нама – недостајаће хране, енергенти ће бити невероватно скупи

Зима која долази биће најтежа у последњих 70 година, оно што је сигурно недстојаће много …