Главна / Вести / Косово и Метохија / Стано: Изјаве Борела и Лајчка усклађене са ставом ЕУ о дијалогу Београда и Приштине

Стано: Изјаве Борела и Лајчка усклађене са ставом ЕУ о дијалогу Београда и Приштине

Портпарол ЕУ Петр Стано тврди да је позиција ЕУ када је реч о решењу дијалога Београда и Приштине, укључујући и идеју о размени територија, “јасна и непромењена”, а да су изјаве Жосепа Борела и Мирослава Лајчка тим поводом “усклађене”.

“Чињенично је нетачно и потпуно је погрешња интерпретација тврдити другачије”, каже Стано за Тањуг.

Поводом поновних медијских спекулација о размени територја као “могућем” односно “непожењом” решењу за ”косовско питање”, из канцеларије шефа дипломатије и главног посредника у дијалогу Београда и Приштине поручују да се Жосеп Борел залаже за ”решавања свих отворених питања имеђу Србије и Косова* без одлагања” и то на основама већ познатог става ЕУ.

“Србија и Косово* морају да дођу до договора о свеобухватној нормализацији који ће показати да су завршили са проблемима из прошлости и да су спремни да наставе свој европски пут”, каже Стано.

Он подсећа на став ЕУ да договор између Београда и Приштине треба да буде у складу са европским критеријумима и вредностима, да поштује међународно право и да буде прихватљив за регион и земље чланице.

“То је порука коју је партнерима послао и специјални представник Мирослав Лајчак који је постављен да делује у име Високог представника Борела”, наглашава Стано.

Стано је раније за Тањуг оценио да су наводи приштинских медија о томе да је за Високог представника “прихватљива” идеја о промени граница само “новинарска интерпретација” изјаве Борела.

У Бриселу понављају да тренутно стање у дијалогу није одрживо и да би разговори требало да се наставе што је пре могуће “чим то дозволи ситуација са пандемијом”.

“Специјални представник Лајчак је у сталном контакту са релевантним партнерима као би припремио што бржи наставак дијалога. Треба имати на уму да време, агенда и брзина дијалога не зависе само од ЕУ већ да то обликују две стране и могучност њиховог међусобног договарања”, каже Стано.

Он додаје да је у рукама две стране и да се евентуално договоре о директном учешћу других партнера (САД, Русија) у оквиру дијалога који води ЕУ.

“ЕУ је посредовала у дијалогу Београда и Приштине од самог почетка 2011. године. Ми радимо ка успешном завршетку дијалога, а то је свеобухватна нормализација и коначни договор који решава сва отворена питања”, закључује Стано.

Извор: Танјуг

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …