Главна / Вести / Косово и Метохија / Од четвртка 16 сати неометаног кретања, верски објекти се отварају, карантин се ускоро затвара

Од четвртка 16 сати неометаног кретања, верски објекти се отварају, карантин се ускоро затвара

Вршилац дужности министра здравља Арбен Витиа саопштио је данас на конференцији за новинаре да ће од четвртка грађани моћи да се крећу без икаквих ограничења 16 сати дневно, од 5 до 21 час.

У међувремену, карантин у Студентском центру у Приштини биће затворен до краја маја, најавио је Витиа.

Он је најавио додатно ублажавање мера, рекавши да ће од 28. маја мере за ограничено кретање бити уклоњене и да ће грађани моћи слободно да се крећу од пет ујутро до 21 час.

“До краја овог месеца карантин ће бити затворен у складу са новом епидемиолошком ситуацијом. У трећој фази су предвиђене нове мере ублажавања које ће додатно ослободити економију”,  рекао је Витиа.

“Ово је заједнички успех”, поручио је он.

Трећа фаза требало је да почне 1. јуна, али сада ће с новом одлуком почети 28. маја. То је због побољшане епидемиолошке ситуације на терену.

Витиа рекао је да ће Косово бити спремно за други талас коронавируса, који се очекује на јесен.

На конференцији за новинаре он је истакао да не зна када ће се појавити други талас, али да ће Косово бити спремније него што је било.

„Током ових месеци обезбедили смо додатни буџет од 70 милиона евра од владе, поверилаца и донатора, ван буџета издвојеног почетком године. Ови алати користиће се не само у борби против пандемије, већ и за изградњу капацитета. Наредних недеља и месеци додаћемо пет регионалних лабораторија за тестирање, удвостручићемо број респиратора, повећаћемо број уређаја за праћење и лечење у свим болницама и центрима породичне медицине”, рекао је Витиа.

Косово тренутно располаже са само једном лабораторијом и то у оквиру Националног института за јавно здравље у Приштини и са мање од 100 респиратора.

До сада је на Косову забележено 1.032 случаја ковид-19, излечено је 789 људи, док је 29 особа преминуло.

Конференцији су такође присуствовали шеф Исламске заједнице Косова Наим Трнава, шеф Косовске епископије монсињор Дод Ђерђи, директор Националног институте за јавно здравље Косова Насер Рамадани и директор Клинике за инфективне болести Љиндита Ајазај Бериша.

Извор: Косово Онлине

Check Also

У Грачаници још четири особе заражене короном

На територији општине Грачаница у последња 24 сата четири особе оболелеле су од Ковида 19, …