Главна / Вести / Косово и Метохија / Коха: У септембру могућ наставак дијалога Београда и Приштине

Коха: У септембру могућ наставак дијалога Београда и Приштине

Док Европска унија чека да се Београд и Приштина договоре о наставку дијалога, портпарол ЕК за спољну и безбедносну политику Петер Стано каже да Европска унија ради на томе да дијалог почне што је пре могуће, потврђујући и партнерство у процесу дијалога са Сједињеним Америчким Државама, преноси Коха.

“Високи представник Ђузеп Борељ који има подршку и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, наставља са радом како би омогућио што бржи наставак дијалога Београда и Приштине. Међутим, време, дневни ред и темпо дијалога одређују обе стране. Што се тиче Сједињених Држава, оне имају исте циљеве као и ми, а ми се ослањамо на Сједињене Државе као поузданог партнера и добродошли су у решавању проблема у региону”, рекао је Стано.

На КиМ се процењује да је крајње време да се Београд и Приштина врате за преговарачки сто.

Из Института ЕПИК Демуш Шаши сматра да дијалог не може почети пре септембра и да да косовска страна ово време треба да искористи да се припреми за нову фазу разговора.

Осврћући се на тренутну ситуацију представница цивилног друштва Доника Емини каже да Приштина није спремна за дијалог са Београдом.

„Косово* никада није било мање спремно. У овом тренутку нисмо спремни ни за интерни дијалог”, рекла је Емини.

О могућности наставка дијалога између Београда и Приштине, Коха је такође затражила одговор од портпарола изасланика Ричарда Гренела, али није добила одговор на постављена питања.

Процес преговора између Београда и Приштине обустављен је крајем 2018. године, након увођења таксе на српске производе.

Извор: Косово онлине/Коха Диторе

Check Also

У Грачаници још четири особе заражене короном

На територији општине Грачаница у последња 24 сата четири особе оболелеле су од Ковида 19, …